PEC-speler Jan Hendriksen wacht tegen MVV op wat komen gaat. Foto: Jan Drost

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

PEC Zwolle – De Swollenaer komt maandelijks met de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. Een vooruitblik naar de komende competitietegenstanders, aan de hand van een terugblik. Vandaag deel 2. In de maand oktober speelt PEC Zwolle vier competitiewedstrijden: tegen FC Dordrecht, Heracles, Jong FC Utrecht en MVV. Correspondent én PEC Zwolle supporter Marco Hellendoorn duikt de archieven in.

Vrijdag 7 oktober 2022 FC Dordrecht – PEC Zwolle.

Op 8 mei 1978 speelde PEC Zwolle de enorm belangrijke uitwedstrijd bij FC Dordrecht. Het was de één na laatste wedstrijd van het seizoen. In de stand ging PEC Zwolle aan kop met één punt voorsprong op concurrent MVV, maar de Maastrichtenaren hadden een veel beter doelsaldo. PEC moest daarna alleen nog thuis tegen FC Vlaardingen.
Na driekwart wedstrijd stond MVV voor en PEC Zwolle op 1-1. In het laatste kwartier werd good-old Rinus Israël naar voren gestuurd door trainer Fritz Korbach. Een paar minuten voor het einde van de wedstrijd zorgde diezelfde Israël voor de bevrijdende 2-1 voorsprong. Dit betekende de opmaat naar het grote feest van de eerste promotie naar de eredivisie in 1978.

Vrijdag 14 oktober 2022 PEC Zwolle – Heracles.

Op 25 augustus 1974 speelde PEC Zwolle thuis tegen Heracles in de eerste divisie. Beide ploegen hadden een goede competitiestart en voor 5500 toeschouwers won PEC Zwolle met 3-1. Vlak voor rust zorgde Herman Heskamp voor de 1-0 en hij maakte in de 58ste minuut ook de 2-0. Hans Polko scoorde de aansluitingstreffer na slecht verdedigen van Ben Schubert en Jan Veenstra. PEC. Vlak voor het einde maakte Jan Verheijen de 3-1, na een goede combinatie tussen Ben Hendriks en Puck van der Horst.
Volgens Wim van den Bosch van de Zwolse Courant waren deze toen nog twee overwinningspunten vooral te danken aan de uitblinkende doelman Bob Nieuwenhout.

Maandag 24 oktober 2022 Jong FC Utrecht-PEC Zwolle.

Tegen deze tegenstander heeft PEC Zwolle nog nooit gespeeld.

Vrijdag 28 oktober 2022 PEC Zwolle-MVV.

Wat in deze tijd de concurrentie is tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle is, was in de jaren 70 de haat en nijd tussen PEC Zwolle en MVV. PEC Zwolle werd in 1978 dus kampioen en MVV promoveerde uiteindelijk via de nacompetitie. Het seizoen ervoor speelden PEC Zwolle en MVV tegen elkaar in de nacompetitie. De laatste wedstrijd was MVV-PEC Zwolle, bij winst promoveerde Zwolle. Bij MVV speelde Johan Derksen mee. Doelman Nieuwenhout veroorzaakte een strafschop die benut werd: 0-1.
PEC Zwolle viel vervolgens alleen maar aan. Het duurde tot de 88ste minuut voordat Klaas Drost de 1-1 maakte. Dit was ook de eindstand, waardoor PEC Zwolle dat jaar dus (weer) niet promoveerde. Een markant verhaal is nog dat Israël de spelers van MVV tijdens de wedstrijd 1000 gulden per persoon beloofde als ze PEC Zwolle lieten winnen. Maar of het verhaal waar was...
(Tekst: Marco Hellendoorn. Met dank aan Ruben de Velde voor de foto, die gemaakt is door Jan Drost).