Twee van de drie doelpuntenmakers tegen Volendam, Velanas en Druif na de 2-0 tegen Fortuna Sittard.
Twee van de drie doelpuntenmakers tegen Volendam, Velanas en Druif na de 2-0 tegen Fortuna Sittard. Archieffoto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle wint op alle fronten van Volendam

· leestijd 3 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Waar het ineens vandaan kwam, niemand die het écht wist, maar PEC Zwolle beleefde zaterdag haar finest three quarters van het seizoen en drukte Volendam nog verder de ellende in. Het werd uiterst knap 0-5 na een 0-0 ruststand. Daarmee boekte PEC de grootste overwinning van het seizoen, hield het voor het eerst in een uitduel de nul en steeg het voor even naar plek acht. Driewerf hoera dus.

Sam Kersten was dan ook tevreden, want hoewel invaller Ferdy Druif de show stal met een hattrick, hield de verdediging ook stand en dus de nul. “Ja, klopt, in het begin hadden we het heel moeilijk en kregen wij de druk er niet goed op. Daarna hadden we wat vaker de bal en gingen we ook beter voetballen. En in de tweede helft knakte het bij hen op een gegeven moment en daar hebben we goed van geprofiteerd.”

Oorlog

Knakken was inderdaad wel een toepasselijk woord voor de Volendamse moraal. Wie denkt dat bij PEC Zwolle de onrust regeert, kon deze week zijn lol op in het vissersdorp. Oorlog, moddergooien en een ontslagen zakelijk directeur, die tijdens een persconferentie zijn baan weer terugkreeg.

Het kwam vrijdag in het PEC Zwolle perspraatje ook voorbij: de Volendamse organisatie die in de hens stond. “Precies zoals je zegt, als technische staf kun je het gebruiken als extra stimulans voor het team, maar het kan ook zijn weerslag hebben op de ploeg. Wij proberen zoiets wel uit de kleedkamer te houden”, aldus PEC-trainer Johnny Jansen.
Hij was zaterdag uiteraard erg tevreden over zijn ploeg, die in zijn geheel een compliment kreeg. “Aan het begin hadden we moeite met het vinden van de vrije man en stonden we te laag, waardoor we de bal eigenlijk nooit vooruit konden spelen. Dat deden we gaandeweg steeds beter. In de eerste helft al hoor, maar na rust helermaal. Zo ontstonden er steeds meer ruimtes en dan kun je zien dat we goed kunnen voetballen, met dit als resultaat.”

Volendam opende inderdaad sterk en PEC-keeper Jasper Schendelaar moest al heel vlot redding brengen op een poging van de doorkomende Zach Booth. Vervolgens gebeurde er tot halverwege de eerste helft amper wat en kwam PEC weliswaar voorzichtig wat meer voor de Volendamse goal, maar de afstandsschoten van Thomas Lam en Younes Namli zetten bepaald geen zoden aan de dijk.

Dadendrang en diepgang

Diezelfde Namli had meteen na rust een goede schietkans met zijn mindere rechterbeen, de corner daarna leverde een nog veel betere mogelijkheid op voor Zico Buurmeester, die door toedoen van keeper Mio Backhaus, echt maar net naast schoot. Het maakte wel duidelijk dat Zwolle iets meer aan dadendrang deed, maar ook nu weer ontbrak het aan echte diepgang op de flanken en gevaar en bezetting voor de goal.

Volendam liet zich ook in de tweede helft niet onbetuigd, de rappe buitenspeler die Volendam wel heeft in de persoon van Bilal Ould-Chikh., schoot hard en gevaarlijk in, de rebound na de redding van Schendelaar was niet besteed aan Robert Mühren. Het maakte in ieder geval duidelijk dat beide ploegen beter voor de dag kwamen na de futloze eerste helft. Dat gold helemaal voor PEC, dat binnen drie minuten ineens twee keer scoorde. Eerst was het Ody Velanas die perfect bediend werd door Namli en beheerst scoorde. De ingevallen Ferdy Druijf maakte even later na twee benutte strafschoppen zijn eerste Zwolse veldgoal. Ook hij bleef in een één-tegen-één situatie koelbloedig: 0-2.

Geest

Er was toen nog een goed half uur te spelen. Het spel van Volendam schipperde heen en weer tussen moed en wanhoop. En PEC Zwolle? Dat had in alles ineens de geest. Een voorzet van Anselmo Garcia Mac Nulty, werd feilloos ingekopt door Druijf: 0-3. En daarmee was de wedstrijd beslist en het was tevens het moment voor een aantal Volendam fans om te vertrekken. Ze hadden het spel van hun ploeg en de kou genoeg getrotseerd.
“Of het nu kwam, omdat zij zo slecht waren of wij zo goed, durf ik niet te zeggen, wel dat we aan de bal rustig bleven en er heel goed van geprofiteerd hebben”, lichtte Kersten toe, die nu de enige Zwollenaar is die alle competitiewedstrijden en het enige bekerduel van begin tot einde speelde. “Dat is ook weleens anders geweest”, zo zei hij met de nodige ironie.

En nog was het niet gedaan met de aanvalsdrift van PEC Zwolle, want Lennart Thy scoorde in de 80ste minuut de 0-4 en Druijf tekende vlak voor tijd voor zijn derde en de glorieuze eindstand van 0-5.