Bo van Egmond zoekt haar weg naar de AZ goal.
Bo van Egmond zoekt haar weg naar de AZ goal. Foto: Hans Smit

PEC Zwolle voltooit winnend drieluik tegen AZ

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - PEC Zwolle tegen AZ was vrijdagavond een wedstrijd met weinig historie. Het was pas de tweede keer dat beide teams elkaar troffen in competitieverband. Dankzij een late goal van invalster Mayke Lindner bleven de punten in Zwolle (1-0).

(door Erik Riemens)

Op 2 september 2010 debuteerde PEC Zwolle, toen nog FC Zwolle Vrouwen, thuis tegen AZ. Het werd op het veld van Be Quick ’28 uiteindelijk 1-2. De huidige fysiotherapeut van de PEC Zwolle mannen, Suzanne Herpel opende de score voor Zwolle, maar AZ trok alsnog het duel naar zich toe. Desiree van Lunteren (30) was net als toen, ook nu speelster aan AZ-zijde.
In datzelfde seizoen maakten de Alkmaarders bekend te stoppen met vrouwenvoetbal. De reden? Zoals ze vaak in het vrouwenvoetbal, te weinig geld. Aan de vooravond van het huidige seizoen nam AZ de licentie over van vv Alkmaar en maakte zo haar rentree in de eredivisie.

Bekoren

PEC Zwolle en AZ speelden vrijdagavond op een avond vol wind en regen dus voor het eerst sinds dertien jaar weer tegen elkaar in Zwolle. Ditmaal in het stadion, dat met de herfstvakantie in aantocht redelijk gevuld was met 1750 toeschouwers op de hoofdtribune. Echt bekoren kon de wedstrijd niet tussen de nummers vijf en acht. Daarvoor gebeurde er gewoonweg te weinig.

Bo van Egmond, linksbuiten van PEC Zwolle Vrouwen was in 2010 drie jaar oud. De uit Voorthuizen afkomstige aanvalster – ze wordt over een kleine maand 17 jaar – vond wel dat er sprake was van een verdiende zege. “Het was best wel een moeizame wedstrijd, we zaten er niet lekker in. AZ was in de eerste helft wel wat beter, maar in de tweede helft bleven we ervoor gaan en kregen we de nodige kansen. Ik zelf ook en ik had er zeker eentje moeten maken”, aldus Van Egmond die clubtopscorer is met vijf doelpunten.
“Daar zaten ook wel wat ‘gelukkies’ tussen. Of de keeper liet de bal los of ik stond net op de goede plek. Of dat ook een kwaliteit is? Ik weet wel dat ik mijn spel nog wil en moet verbeteren, maar niettemin ben ik blij met mijn vijf goals tot nu toe”, klonk het een tikkie bescheiden.

Stilistisch

Er kwam vrijdagavond dus geen zesde doelpunt bij. Voor rust kreeg ze een goede mogelijkheid. Tien minuten voor tijd had de aanvalster moeten scoren, maar ging haar inzet net langs de verkeerde kant van de paal. Ook een individuele actie even later, waarbij Van Egmond stilistisch slalomde door de Alkmaarse defensie, leverde geen doelpunt op. Die treffer kwam er uiteindelijk wel. Centrale verdedigster Mayke Linder kopte in de 89ste minuut een vrijebal bij de tweede paal, keurig binnen. Britt Udink leek zelfs de 2-0 te maken, maar haar schot sprong via de onderkant van de lat, al dan niet achter de doellijn, het veld weer in.

De 1-0 zege op AZ was na de winst in Den Haag en die op PSV, alweer de derde in successie voor de Zwolse vrouwen. Dat betekent dat de ploeg van trainer Olivier Amelink zich redelijk comfortabel nestelt aan de bovenkant van de middenmoot, al is de stand behoorlijk scheef door het verschil in aantal gespeelde wedstrijden. PEC heeft negen punten uit vijf duels, staat nu vijfde maar zakt waarschijnlijk weer een plekje als onder meer FC Twente en Ajax dit weekend nog aantreden.

Dankbaar

Komende week ligt de competitie stil in verband met het kwalificatieduel Nederland tegen Schotland vrijdag in Nijmegen een aantal jeugdinterlands. Van Egmond komt wel in actie, ze gaat met Oranje Onder 19 naar België voor een EK-kwalificatietoernooi tegen de Faroër Eilanden, België en Ierland. Dat EK vindt volgend jaar plaats in Litouwen. “Het is allemaal wel pittig, ook omdat ik nog jong ben. Maar ik vind het vooral allemaal heel erg leuk en ben in ieder geval dankbaar dat ik geselecteerd ben voor het Nederlands elftal.”

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14