Keeper Jasper Schendelaar: "Ik denk dat teleurstelling het beste mijn gevoel omschrijft."
Keeper Jasper Schendelaar: "Ik denk dat teleurstelling het beste mijn gevoel omschrijft." Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - PEC Zwolle trof zondag in de namiddag koploper AZ. Het streed voor wat het waard was, was zeker de tweede helft vaak in de frontlinie te vinden, maar verloor uiteindelijk de strijd: 0-3. “In de pauze heb ik gezegd dat we wel wat meer ballen mochten tonen”, aldus PEC Zwolle trainer Johnny Jansen. “Dus durf door te stappen, een-op-een te spelen en probeer er meer druk op te krijgen. We hebben tegen een topclub goede dingen laten zien waar we mee verder kunnen, maar ben ik tevreden? Nee.”

(door Erik Riemens)

De eerste helft tussen de nummer acht en twee was niet anders dan als tam te typeren. Het was aftasten geblazen, speldenprikjes uitdelen die niemand pijn deden. Tot de dertiende minuut. Mayckel Lahdo stoomde op, de Zwolse verdedigers liepen achteruit en omdat PEC-keeper Jasper Schendelaar net op het verkeerde been stond, verdween de schuiver van de AZ-aanvaller in de Zwolse goal: 0-1. “Moet ik die bal hebben? Dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat er druk op de bal moet zijn, want dat maakt het voor net wat gemakkelijker”, aldus Schendelaar.

Goede wil en drang naar voren

Daarna veranderde eigenlijk niet zoveel. PEC speelde voor de derde keer in dezelfde samenstelling. Dan zou je verwachten dat spelers elkaar steeds gemakkelijker vinden, het publiek nog meer automatismen te zien krijgt en dat er sprake is van vaker herkenbaar voetbal. Zover is blijkbaar PEC Zwolle nog niet. De goede wil en de drang naar voren, die zijn er zeker. Maar te vaak ging het door het midden en was het tempo te laag.

En AZ? Dat voetbalde en vond elkaar gewoon wat gemakkelijker, zonder dat het nou groots speelde. “AZ is natuurlijk een hele goede ploeg. Er zit veel beweging in, veel versnelling en ze zijn gewoon heel fit. Daardoor komen ze vaak vrij, dat is echt wel hun kwaliteit. Toch hebben we bij vlagen echt goede dingen laten zien, kansen gecreëerd en zeker in de eerste helft weinig grote kansen weggeven”, concludeerde Schendelaar, die Jansen daarmee aan zijn zijde vond. “Uiteindelijk vond ik de 0-3 geflatteerd.”

Na rust veranderde er niet veel. Behalve dat AZ al snel uiterst fortuinlijk op 0-2 kwam. Myron van Brederode schoot, zijn inzet werd onderweg getoucheerd en tegen die aanraking was Schendelaar kansloos. Het vervelende was dat het de goede bedoelingen van PEC Zwolle meteen om zeep hielp, het positieve zat ‘m erin dat de ploeg van Jansen nog veertig minuten had om de schade te repareren. 

Schwung inkrijgen

De eerste aanzet was het inbrengen van Tolis Vellios en Ody Velenasas voor Eliano Reijnders en Ferdy Druijf die al een gele kaart had. “Nee dat had daar niet mee te maken, ook niet dat ik uiteindelijk ontevreden was over de uitvoering vorige week toen we met drie spitsen gingen spelen. Dit scenario lag klaar en we wilden er wat nieuwe Schwung in krijgen, vandaar ook het inbrengen van Dean Huiberts”, legde Jansen uit.

Dat leek al meteen resultaat op te leveren, toen Vellios gehaakt werd in de zestienmeter. Lennart Thy werd door Bram van Polen aangewezen, maar de bal werd aan Vellios gegund. Daar bleef het ook bij, want de VAR en uiteindelijk scheidsrechter Edwin van de Graaf draaiden de strafschop terug.

Hierna bleef PEC dadendrang tonen, maar was het moeilijk om de AZ defensie heen te breken. Er werd wat gevaarlijke momenten in en rond het Alkmaarder strafschopgebied, maar een uitgestoken been, een foutieve eindpass of simpelweg wat geluk en gogme, stonden een Zwolse treffer in de weg. Uiteindelijk counterde AZ zich naar de 0-3. Een overtalsituatie werd uitgespeeld en afgerond door Vangelis Pavlidis.

Het deed er allemaal niet meer toe. “AZ is de top van Nederland, als je ziet hoe wij daar tegen kunnen voetballen en dat we hoger op het veld, steeds beter gaan voetballen, dan ben ik tevreden. Waar ik ontevreden over ben, is de eindfase. Hoe is de eindpass en de bezetting voor de goal. Daarin moeten we verbeteren”, analyseerde Jansen.

Goede herinneringen

Volgende week wacht PEC Zwolle in Almelo een klus die het wel moet klaren. Dan is Heracles Almelo de tegenstander. En aan dat uitduel op 15 januari van dit jaar bewaart PEC hele goede herinneringen. “Druk? Nee, we willen en moeten gewoon elke wedstrijd presteren”. aldus Jansen.