Lennart Thy scoorde en bereidde een treffer voor tegen Excelsior.
Lennart Thy scoorde en bereidde een treffer voor tegen Excelsior. Archieffoto: Pedro Sluiter

Knappe kanteling brengt PEC Zwolle eindelijk weer eens drie punten

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Het zag er zeker voor rust niet naar uit, maar PEC Zwolle kwam, zag en overwon zondagmiddag tegen Excelsior. In Rotterdam werd het 2-4. De formatie van trainer Johnny Jansen boog een achterstand uiterst effectief om en die wederopstandig leverde PEC de eerste drie punten op sinds begin september. “Ik denk dat de manier van drukzetten in de tweede helft de doorslag gaf”, aldus Lennart Thy. “Op deze ingeslagen weg moeten we doorgaan en dit negentig minuten volhouden.”

(door Erik Riemens)

Excelsior en PEC Zwolle, zo wezen de statistieken eerder deze week uit, zijn niet de ploegen van het vele wisselen. Sterker nog, beide teams wisselen het minst van allemaal, zo zocht Voetbal International uit. PEC-trainer Johnny Jansen voerde zes wisselingen door in zijn basiself, net als trainer van de tegenpartij Marinus Dijkhuizen. Jansen wisselde tijdens de wedstrijden zelfs het allerminst. Toch leek juist de noodgedwongen wissel – Ferdy Druijf viel nog voor rust geblesseerd uit, Tolis Vellios verving hem – PEC Zwolle zondag op het rechte spoor te brengen.
Rendeert het Grieks Duitse duo beter dan Druijf en Thy? “Eerlijk gezegd veranderde er niet veel. Het zijn beiden spitsen die balsterk zijn, ik speel achter een van de twee en voer vanuit die positie mijn taak uit”, antwoordde Thy.

Amper diepte

Voor rust liet PEC Zwolle zondagmiddag maar bar weinig zien. Er was amper diepte in het spel of spelers die via de flanken goed doorkwamen. Daardoor kwam PEC eigenlijk niet in het zestienmetergebied van Excelsior, laat staan voor de goal van doelman Stijn van Gassel. De enige die – veelal op basis van zijn individuele kwaliteiten – nog wat gevaar produceerde was Younes Namli. Twee keer was hij dreigend door van buiten naar binnen te dribbelen en een schot te lossen. Eenmaal redde Van Gassel, de tweede keer hield het zijnet Namli af van de openingstreffer. Die kwam er uiteindelijk wel, maar viel aan Rotterdamse zijde.

Vlak voor rust wilde Zico Buurmeester een voorzet van rechts wegwerken, maar kon Julian Baas nog net zijn hoofd tegen de bal krijgen: 1-0. Waar PEC Zwolle in de eerste helft ruimschoots in tekort schoot – naast de diepgang, was vooral het tempo te laag en had het geen antwoord op de opkomende verdedigers, die veel ballen naar de zijkanten speelden – leek het de tweede helft direct beter te kloppen aan Zwolse kant. Een aanval die begon op links, kwam aan de rechterkant bij Namli terecht, die draaide en met rechts ietwat fortuinlijk raakschoot: 1-1.

Verzorger toe

“We waren ook wat zuiniger in balbezit, wisten elkaar beter te vinden en op die manier creëerden wij ook kansen en waren we heel effectief.” Daarmee zei Thy niets te veel, want zowel Vellios als hij scoorden halverwege de tweede helft vrij snel achter elkaar. “Ik liep na mijn doelpunt meteen door naar verzorger Erwin (Vloedgraven, red.). Nee, niet omdat hij mij fit had gekregen, maar omdat hij voor de wedstrijd zei dat ik ging scoren”, aldus Thy, die zo zijn derde competitietreffer produceerde.

Medisch fit

Tien minuten voor tijd scoorde Vellios zijn tweede doelpunt, ditmaal op aangeven van Thy: 1-4. Hiermee leek de wedstrijd wel gespeeld, maar waren er nog twee zaken die opvielen. Invaller Troy Parrott kopte tot ergernis van heel PEC Zwolle vlak voor tijd de 2-4 binnen, al kwam dat doelpunt ogenschijnlijk te laat. En het tweede opvallende feit was Ryan Thomas, die inviel en zo zijn eerste competitieminuten maakte na tal van opeenvolgende blessures.
En dat terwijl Jansen vrijdag tijdens het perspraatje nog had gezegd dat hij niet zou spelen. “Klopt, we willen geen enkel risico met Ryan nemen, maar de medische staf had zaterdag na de training gezegd dat hij medisch helemaal fit was, goed getraind had en dus kon spelen”, besloot Jansen.