Lennart Thy zette PEC op 0-1,  het was niet genoeg voor de winst.
Lennart Thy zette PEC op 0-1, het was niet genoeg voor de winst. Archieffoto: Hans Smit

Puntendeling in IJsselderby voelt als verlies voor PEC Zwolle

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Niet voor het eerst dit seizoen, beroofde de absolute slotfase PEC Zwolle van een zege. Het 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles paste zondagmiddag feilloos in het rijtje, waarin je niet wilt staan. Dieper dan diep in blessuretijd moest PEC een penalty toestaan, nadat het in de 77e minuut op voorsprong was gekomen door Lennart Thy. “Dit is ons nu te vaak overkomen”, aldus Younes Namli.

(door Erik Riemens)

Het begin van de IJsselderby zette de wedstrijd meteen in vuur en vlam, al sloegen de vlammen gedurende de eerste helft minder en minder uit het dak. Al na een minuut gooide een Go Ahead fan een biertje in de richting van Bram van Polen. De wedstrijd lag stil en werd na vijf minuten hervat, nadat de domoor van de tribune was geplukt.

Uiterst knap

Vlak daarna kwam Jasper Schendelaar wat onnodig zijn doel uit, trok zijn handen terug, maar raakte Oliver Edvardsen wel. Scheidsrechter Dennis Higler oordeelde strafschop, Victor Edvardsen zette zich achter de bal, maar Schendelaar redde uiterst knap.

Daarmee was de fase van aftasten en afwachten nog niet voorbij, al kreeg Eliano Reijnders wel een hele grote mogelijkheid, na een fraaie pass van Namli. PEC speelde vooral op save, alleen Davy van den Berg toonde de nodige dadendrang. Hij was dan ook degene die de sleutel in het slot stak van de Zwolse voorsprong. Zijn schot werd nog gekeerd door Eagles doelman Jeffrey de Lange, Lennart Thy stond op de goede plek om de 0-1 te maken, maar de arbitrage en de VAR gooiden de deur dicht en constateerden buitenspel.

Bus

Daarmee was het gedaan met de spanning en sensatie, want tot de rust maakten beide ploegen hun hoge ranking absoluut niet waar. PEC-trainer Johnny Jansen deelde die mening niet helemaal.
“In fases waren we best goed, alleen net niet dreigend genoeg om het verschil te maken. En we waren af en toe slordig, waardoor zij weer de overhand krijgen. Vooral na rust hadden we het even lastig, maar daarna zie je dat wij weer aan het voetballen komen en speel je het publiek stil. Dat vond ik sowieso wel. Wij komen uit Zwolle hier met één bus, daar zitten zo’n dertig man in en het lukt ons om een vol stadion bijna stil te spelen. Dat vind ik mooi, maar dat wij in de eindfase beter kunnen dan dit, dat is zeker zo.”

Debuut

In de tweede helft, hetzelfde verhaal. Ongetwijfeld vol goede moed kwamen beiden teams de kleedkamer uit, maar na een korte opleving zakte het tempo en spel weer beneden een acceptabel peil. Jansen wisselde tweemaal, eenmaal noodgedwongen na het uitvallen van de wederom goed spelende Nick Fichtinger. Filip Krastev verving hem en debuteerde zo in het Zwolse shirt. Kay de Rooij wisselde Eliano Reijnders af.

Bracht het meer schwung en vertier in de IJsselderby? Het antwoord was ja, want in de 77e minuut kwam PEC dan toch op voorsprong. Lennart Thy kon alleen op de goal van Go Ahead afgaan, omspeelde De Lange en scoorde de 0-1. Het was het sein voor de thuisploeg om nog een keer aan te zetten, maar het was een veeg teken dat het niet tot uitgespeelde kansen kwam. Een keer was er echt gevaar, maar Schendelaar redde spectaculair op een inzet van Victor Edvardsen.

Kortsluiting

En zo leek het allemaal goed te komen, maar in de 95e minuut maakte Sam Kersten ‘ongelukkig’ hands, er volgde weer een VAR-moment dat in het nadeel van PEC werkte, want ook nu weer ging de bal op de stip. Mats Deijl schoot de penalty wel raak en maakte in de 99e (!) minuut gelijk. Een fractie later floot Higler af. PEC achterlatend in mineur.
“Kersten doet het zo goed, het hele seizoen en vandaag weer. Echt een baas achterin en dan één moment van kortsluiting. Ik heb echt medelijden met hem”, voegde Namli daar nog aan toe.
“Dit is ons nu te vaak overkomen. Aan de andere kant verliezen nu voor de zesde keer op rij niet, staan we er goed voor en bedenk je wel. Er zijn niet veel ploegen die hier het publiek stil krijgen en dat is ons wel gelukt. Dat gevoel moeten we meenemen naar de volgende wedstrijd.”