Peter Jansen, mede-organisator van de 10 Mijl Zwolle Zuid. "Voor iedere deelnemer is er een medaille."
Peter Jansen, mede-organisator van de 10 Mijl Zwolle Zuid. "Voor iedere deelnemer is er een medaille." Foto: Pedro Sluiter

Peter Jansen zet zich in voor 10 Mijl Zwolle Zuid: “Iedere loop in Zwolle heeft zijn eigen karakter”

· leestijd 1 minuut Sport

HARDLOPEN - Op zaterdag 13 april staat de Huis Van Verhuur 10 Mijl van Zwolle-Zuid opnieuw op de rol. Na jaren windstilte werd in 2022 de handschoen weer opgepakt. ”Veel loopfanaten waren daar blij mee, want het is een unieke loop”, stelt Peter Jansen, één van de organisatoren.

(door Harry Bouwhuis)

Zwolle maakt al een aantal jaren naam als hardloopstad door het aansprekende aanbod van wijk- en stratenlopen, waarbij elk evenement zijn eigen karakter heeft. ”De Halve Marathon is één groot feest in de Zwolse binnenstad. De andere stadslopen hebben inderdaad ieder een eigen karakter. Onze charme is de combinatie van lopen in de wijk Ittersum en Zwolle-Zuid én door het fraaie buitengebied en het fantastische IJssellandschap op de Schellerdijk.”

Gepasseerd station

“Het geeft je een open gevoel. Je bent lekker buiten en voelt je vrij. Het is voor veel deelnemers een echte uitdaging”, vervolgt Jansen, voor de foto aanwezig op de splitsing van de 5 en 10 mijl tussen de Kleine Veerweg en Oldeneelweg. Hij liep overal in de wereld grote marathons en sloot in 2022 zijn marathonloopbaan af in New York. “Dat is een gepasseerd station. Ik loop nog wel halve marathons. Amsterdam was mijn laatste en in oktober loop ik er een in Schotland. Het blijft toch trekken.”

De 10 Mijl van Zwolle-Zuid verdween een aantal jaren terug van de Zwolse loopkalender wegens een teruglopend aantal deelnemers, sponsors en ook vrijwilligers. Na de herstart in 2022 ziet de toekomst er weer rooskleurig uit.

Jansen: “We hebben een goede en evenwichtige organisatie en een mooie groep sponsors. Het bestuur, bestaand uit Frits de Vries, Eric Haasjes en mij, is onlangs uitgebreid met Renee de Jong en Sonja van der Sluis. Stabiliteit in de organisatie is belangrijk. Aan de vaste onderdelen van de 5 en 10 mijl en de Kidsrun wordt niets veranderd. Wel besteden we extra aandacht aan de Craft Kidsrun, een mooie sponsor en naamgever.”
“Vorig jaar deden er 250 kinderen mee, we streven nu naar het dubbele aantal. Met name Frits de Vries is de initiator om zoveel mogelijk kinderen te betrekken bij de loop. De basisscholen in de wijk zijn benaderd en je merkt het nu al in het aantal aanmeldingen. Op een aantal woensdagen worden in samenwerking met Sportservice Zwolle kidsclinics gehouden. De interesse hiervoor is behoorlijk groot.”

Waar de voorinschrijving van de Halve Marathon een recordaantal aanmeldingen in heel korte tijd opleverde, is er bij de 10 Mijl van Zwolle-Zuid nog genoeg ruimte voor deelnemers. Jansen maakt zich geen zorgen.

Ziel en zaligheid

”De Halve Marathon is natuurlijk een heel ander verhaal. De 10 Mijl van Zwolle-Zuid is een evenement van en voor de wijk waar ruim 200 vrijwilligers hun hele ziel en zaligheid in gooien. Ik verwacht zeker weer zo’n 1500 deelnemers die na afloop overigens allemaal een medaille krijgen.”

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14