"Je ziet dat we soms twijfelen en het soms niet helemaal duidelijk lijkt wat we moeten doen", aldus Ody Velanas. Archieffoto: Hans Smit

PEC Zwolle krijgt het van alle kanten voor de kiezen

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Het overkwam PEC Zwolle dit seizoen eigenlijk nog niet echt heel vaak. In een competitieduel op vreemde bodem werkelijk op alle fronten zwaar in de min en dat 90 minuten lang. Zaterdagavond was het uitduel tegen Fortuna Sittard zo’n wedstrijd. Het resulteerde in een 3-1 nederlaag. En dan liet de arbitrage zich ook nog van een duistere kant zien, door een overduidelijke handsbal in het Limburge strafschopgebied niet te kunnen beoordelen, zo luidde de officiële uitleg uit Zeist. “Ik stond naast Mitchel Dijks en vroeg hem of hij hands maakte. Hij zei van 100 procent”, aldus een boze Ody Velanas.

(door Erik Riemens)

Begin november was PEC nog met 2-0 Fortuna Sittard de baas. Vanuit een gedegen organisatie en weinig weggevend, hield PEC toen de punten in huis. Hoe anders was het zaterdagavond. De voetbalwereld compleet op zijn kop. PEC Zwolle kwam er totaal niet aan te pas. Het eerste kwartier kenmerkte zich al door een beter Fortuna Sittard, PEC Zwolle dat de drie voorhoedespelers amper wist te bereiken en een potige ingreep van Sam Kersten, die Kaj Sierhuis fiks attaqueerde, maar volgens scheidsrechter Marc Nagtegaal binnen de lijntjes kleurde.

Cruciaal moment

“De eerste twintig minuten stond het wel redelijk”, vond Velanas niettemin. “We bleven erin geloven omdat het lang 1-0 stond, al zaten we zeker niet lekker in de wedstrijd. Na de 2-0 was de energie weg, alleen was het niet toekennen van een penalty een cruciaal moment. Dan is de kans groot dat je op 1-1 komt en krijg je juist weer energie”, aldus Velanas, de speler die wekelijks zwerft door het elftal. Hij begon zaterdag linksvoorin om via de nummer tien positie te eindigen als verdedigende middenvelder, dus op zes. “Ik kan op alle posities wel goed spelen, het maakt mij écht niet uit.”

Het eerste gevaar namens PEC Zwolle en ook het eerste schot op het Limburgse doel, kwam van de voet van diezelfde Velanas. Zijn vrijebal werd grabbelend verwerkt door Michael Verrips. Daarna was het weer Fortuna dat sterk kwam opzetten en de kansen werkelijk aan een reeg. Anselmo Garcia Mac Nulty redde twee keer van de lijn, Jasper Schendelaar had nog een krachtige en knappe redding in huis, maar tegen een vier-op-een-rij aan Sittardse mogelijkheden, was PEC uiteindelijk niet bestand. Sierhuis kopte in de 37ste minuut een voorzet van Dijks onhoudbaar raak: 1-0.

Hoop en vertrouwen

En stopte de dadendrang van Fortuna daarmee? Niet bepaald, want vooral aan de Zwolse rechterkant kwam de thuisploeg veelvuldig door met diezelfde Dijks. Het enige sprankje hoop en vleugje vertrouwen dat PEC nog overhield aan de eerste helft, was dat het met rust maar 1-0 stond.

Het povere optreden bleef in de rust niet zonder gevolgen. Filip Krastev, door trainer Johnny Jansen vrijdag tijdens het perspraatje geroemd om het goed in de bal kunnen spelen, maar ook iemand die het zonder bal nog beter moet doen en Silvester van der Water verdwenen uit het team. Eliano Reijnders kwam rechtsvoorin in de ploeg, ook om het opstomende Dijksgevaar af te remmen. Kaj de Rooij loste Van der Water af, maar het haalde bitter weinig uit, want na een klein uur kwam Fortuna Sittard op 2-0 door een doelpunt van Lonwijk die het meest attent reageerde na een corner.

Zelf kijken

Dat PEC zich hierover beklaagde was absoluut te billiken, want een overduidelijke handsbal in het zestienmetergebied van Fortuna Sittard vlak daarvoor, lieten zowel Nagtegaal als de VAR merkwaardig genoeg gaan. “Zelf zag ik het niet meteen, maar ik stond naast Mitchel Dijks en vroeg hem of hij hands maakte. Hij zei van 100 procent. En als je als scheidsrechter twijfelt, dan ga je toch zelf kijken?”

Halverwege de tweede helft loste Tolis Vellios Anouar El Azzouzi af, in de hoop om nog iets in te kunnen brengen. Ondertussen ging Fortuna gewoon gestaag door. Met druk en drang naar voren, met snelle spelverplaatsingen en ook met het missen van kansen. En PEC? Dat schoot in de 80ste minuut door Thomas Lam voor het eerst na rust op de Limburgse goal.
De suprematie van de thuisploeg werd nog eens onderstreept door alle wisselmogelijkheden te benutten. Aan het spelbeeld veranderde er niets, aan de stand wel, want in blessuretijd scoorde Alessio da Cruz – in 2020 bijna speler van PEC – die net in het veld stond, de 3-0. De Zwolse eretreffer kwam op naam van Lennart Thy.

Niet duidelijk

Na de zesde opeenvolgende wedstrijd zonder zege, is de situatie nog niet nijpend voor PEC, maar dat het anders moet, snapte Velanas ook. “Nu zie je dat we af en toe twijfelen en dat het soms niet helemaal duidelijk lijkt wat we moeten doen. De koppen bij elkaar, rustig blijven en nog betere afspraken maken met zijn allen. Dat moeten we tijdens deze interlandbreak doen en dan ben ik ervan overtuigd dat we ons handhaven.”