Afbeelding

Aan welke arbo- eisen moet een werkplek voldoen?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Aan welke arbo- eisen moet een werkplek voldoen?

De Arbowet zorgt ervoor dat een werkplek moet voldoen aan bepaalde eisen zodat deze veilig is en bijdraagt aan de gezondheid van werknemers. Een werkgever moet zich houden aan deze arbo voorwaarden om zo te voorkomen dat werknemers arbeidsongeschikt raakt. De basis van het arbobeleid is dat werknemers werkzaamheden kunnen uitvoeren op een gezonde en veilige manier. Daarnaast moet een werknemer voldoende bewegingsvrijheid hebben rondom de werkplek. Ben je benieuwd wat de arbo- eisen zijn voor een werkplek? Dat lees je in dit blog van SKEPP!

Hoe ziet de werkplek eruit volgens de Arbowet?

De werkplek voor medewerkers is een cruciaal onderdeel in de Arbowet. Maak je langer dan 2 uur per dag gebruik van een werkplek? Dan gelden er een aantal arboregels. Zo moet er een werkplek zijn die aan de arboregels voldoet, en er moet voldoende bewegingsvrijheid zijn. Zo heb je minimaal 4 m2 per medewerker nodig voor voldoende bewegingsruimte. Heb je een plat beeldscherm? Dan moet er nog eens 1 m2 ruimte zijn.

Op welke hoogte moet je bureau staan?

Een werkplek bestaat uit verschillende elementen, zo mag een bureau niet ontbreken. Het is belangrijk bij een bureau, dat deze verstelbaar moet zijn. Je moet het bureau af kunnen stemmen op je lichaam. Wat de juiste hoogte van je bureau is? Dat is afhankelijk van je eigen lengte, je bepaalt zelf hoe hoog het bureau komt te staan. Wel is er een gemiddelde hoogte voor een bureau. Een bureau moet in hoogte kunnen variëren tussen 62 en 86 centimeter boven de vloer.

Stel je ergonomische bureaustoel in volgens de arbo- eisen.

Een volgend element van een werkplek is de ergonomische bureaustoel. Deze moet ook voldoen aan arbo- eisen. Zo moet de bureaustoel met minimaal 5 punten op de vloer staan. Net zoals het bureau, moeten van een bureaustoel de zitting, rugleuning en armsteunen verstelbaar zijn. Door deze verstelbare onderdelen kun je je bureaustoel helemaal afstellen naar jouw lichaam. Wat zijn de juiste hoogtes voor het afstellen van je bureaustoel? De zithoogte moet afgesteld worden tussen de 39 en 51 cm vanaf de grond. De armsteunen mag je afstellen tussen de 20 en 27 centimeter vanaf de zitting. Als je bureaustoel aan deze eisen voldoet, dan is deze geschikt volgens de Arbowet.

Voldoet jouw werkplek aan de arbo- eisen?

Wil jij dat de werkplek in jouw kantoorruimte voldoet aan alle arbo- eisen? Houdt dan bovenstaande punten in gedachten als je je werkplek gaat inrichten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er boetes binnenkomen omdat jij je niet aan de Arbowet houdt. Zorg met behulp van de juiste kantoormeubelen voor een veilige en gezonde werkplek die voldoet aan de Arbowet.

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 5 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 15 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.