Afbeelding
Aangeleverd

Voorkom een schoorsteenbrand en laat je schoorsteen elk jaar vegen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Maak je in de herfst en winter gebruik van een (hout)kachel? Dan is het belangrijk dat je veilig kunt stoken. De meeste mensen denken dat dit standaard kan, maar dat is niet het geval. Je moet er namelijk voor zorgen dat jouw schoorsteen goed schoon is. Als je dit niet doet, is de kans op een schoorsteenbrand altijd aanwezig. Reden genoeg om jouw schoorsteen elk jaar te laten vegen. Bij zo’n veegbeurt wordt het rookkanaal vrijgemaakt van rommel en aanslag. Hierdoor kun je niet alleen veilig stoken, maar is de kans op een schoorsteenbrand ook een stuk kleiner. 

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan er via de bovenkant van het rookkanaal bijvoorbeeld rommel in de schoorsteen vallen. Als je jouw kachel aansteekt, kan deze rommel in brand vliegen. Een schoorsteenbrand kan hier het gevolg van zijn. Verbrand je met enige regelmaat nat hout? Dan is de kans op een schoorsteenbrand ook een stuk groter. Bij de verbranding van nat hout komt namelijk creosoot vrij. Dit zwarte, stroperige goedje kan zich aan de binnenkant van jouw schoorsteen gaan hechten. Wanneer de temperatuur hier hoger wordt dan 500 graden, vliegt creosoot in brand. Een schoorsteenbrand is dan het logische gevolg.

Laat jouw schoorsteen vegen door een schoorsteenveger
Sommige Zwollenaren denken dat zij zelf hun schoorsteen kunnen vegen. Dit is inderdaad mogelijk, maar verstandig is het allerminst. Waarom? Omdat je zelf niet weet hoe je een schoorsteen op de juiste manier veegt. Daarom is het vragen om problemen als je toch besluit deze klus zelf uit te voeren. Je hoeft maar een klein stukje te vergeten en jouw rookkanaal is niet goed schoon. Gevolg hiervan is dat het gevaar van een schoorsteenbrand altijd op de loer blijft liggen.

Laat je jouw schoorsteen vegen door een specialist van deschoorsteenbrigade.nl? Dan wordt de kans op een schoorsteenbrand tot een minimum beperkt. Deze schoorsteenveger kent namelijk de juiste technieken om een schoorsteen te vegen. Daarbij komt dat hij in het bezit is van de juiste hulpmiddelen. Hij neemt verschillende soorten borstels mee, waardoor de binnenkant van het rookkanaal altijd goed schoon wordt. Hij zorgt er bovendien voor dat de schoorsteen van boven tot onder goed geveegd wordt.

Kies voor een betrouwbare schoorsteenveger
Zoek je op internet op ‘schoorsteenveger Zwolle’? Dan krijg je een groot aantal resultaten. Helaas gaat het hier lang niet altijd om betrouwbare schoorsteenvegers. Er zijn de laatste jaren namelijk ook steeds meer oplichters actief in deze branche. Om het kaf van het koren te scheiden, vraag je een prijsopgaaf op bij een schoorsteenveger. Als het een betrouwbare schoorsteenveger is, kan hij jou exact vertellen hoeveel geld je kwijt bent. Een oplichter doet vaak wat schimmig over de prijs. Als er geen duidelijke prijs gegeven wordt, kun je beter verder zoeken.

Afbeelding
Gunning renovatie Spooldersluis aan Van den Herik, BAM en SPIE Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen gisteren