Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Droomhuis gevonden: wat doe je met je energiecontract?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Je kunt je geluk niet op: je hebt je droomhuis gevonden. Natuurlijk ben je in de zevende hemel. Maar er breekt ook een drukke tijd aan, waarin allerlei belangrijke beslissingen genomen moeten worden. Een daarvan is het regelen van een nieuw energiecontract. Want dat verhuist niet automatisch mee naar je nieuwe plekje. Daarom biedt een verhuizing een uitstekende gelegenheid om de verschillende aanbieders te vergelijken.

Welk contract heb je?

Ga je verhuizen? Neem dan eerst je oude contract goed onder de loep. Dan weet je zeker of overstappen de juiste keuze is. Kijk als eerste goed naar de looptijd van het contract. Duurt het nog even voor het contract afloopt, dan kan de leverancier bij voortijdig opzeggen een boete berekenen. Deze is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract. Dus als je contract nog een tijdje doorloopt, dan kun je vaak het beste je contract meenemen naar je nieuwe adres. Geef dat tijdig aan bij de energieleverancier. Deze zal alles voor je regelen.

Het is heel belangrijk om binnen vijf dagen na de overdracht van de sleutel de meterstanden door te geven. De leverancier stelt vervolgens een termijnbedrag vast. Daarbij kijken ze naar de gebruiksgeschiedenis in het verleden, als die aanwezig is. Anders wordt op basis van ervaring een schatting gemaakt. Heb je een slimme meter? Houd dan het verbruik goed in de gaten. Dan kun je een paar maanden lang nagaan of de schatting reëel is. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je dat aangeven bij de leverancier.

Leveranciers vergelijken

Loopt jouw energiecontract af? Besef dan dat dit een goed moment is om energie te vergelijken. Dat kan gemakkelijk online. Zo zie je in een oogopslag welke tarieven er worden gehanteerd en welke besparingen er mogelijk zijn. Soms kunnen er grote verschillen zijn tussen de verschillende aanbieders. Ook worden er regelmatig aantrekkelijke welkomstkortingen gegeven. Denk goed na over vaste of flexibele tarieven en voor hoeveel jaar je het energiecontract afsluit. Dit alles kan van grote invloed zijn op je maandelijkse kosten.

Ben je een mooie aanbieding tegengekomen? Dan is het belangrijk om in actie te komen. De nieuwe leverancier wil graag de meterstanden van je oude woning weten. Ook je oude leverancier kijkt goed naar deze getallen en maakt op basis daarvan een eindafrekening. Vervolgens kan het nieuwe contract ingaan. Ook in dit geval is het zinvol om je gebruik de komende maanden goed in de gaten te houden. Zo kom je erachter of je termijnbedrag klopt. Als je per maand een te laag termijnbedrag betaald dan kom je aan het eind van het jaar waarschijnlijk voor een vervelende verrassing te staan in de vorm van een fikse eindafrekening.

Tip: Controleer de ingangsdatum

Het maakt niet uit of je in je nieuwe huis voor je eigen of voor een nieuwe leverancier kiest, in beide gevallen moet je de ingangsdatum heel goed in de gaten houden. Het is belangrijk dat er op tijd stroom beschikbaar is in je woning. Ook tijdens een eventuele verbouwing heb je absoluut elektriciteit nodig.

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40