Afbeelding
Foto: Pixabay

Onverzekerde elektrische fiets: wie vergoedt de schade?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Elektrische fietsen zijn een onderdeel geworden van het alsmaar drukker wordende verkeer. Sommige types gaan net zo hard als bromfietsen. Vallen ze daardoor ook onder de motorrijtuigen? En kunt u dan bij het Waarborgfonds Motorverkeer terecht bij een onverzekerde elektrische fiets? Wij zochten het voor u uit.

Elektrische fiets: gewone fiets of motorrijtuig?

De elektrische fiets lijkt de verzamelnaam te zijn geworden voor alle elektrische fietsen. Er is alleen wel degelijk een verschil tussen de verschillende elektrische fietsen. Eerder heeft u al kunnen lezen dat er grofweg twee verschillende types zijn: een e-bike en een speed pedelec. Binnen deze types is er ook weer een verschil in snelheid en wetgeving. Hoe zit dat dan precies?

We kunnen alle elektrische fietsen in twee categorieën opsplitsen als we naar de Wegenverkeerswet kijken:

  • Fietsen met trapondersteuning
  • Motorrijtuigen

In de Wegenverkeerswet is de fiets met trapondersteuning een uitzondering op de definitie van motorrijtuigen. Wat is dan precies het verschil tussen een elektrische fiets met trapondersteuning en een elektrische fiets die als motorrijtuig wordt gezien?

Fiets met trapondersteuning

Elektrische fietsen met trapondersteuning:

  • hebben deze ondersteuning tot 25 kilometer per uur
  • vallen voor de Wegenverkeerswet onder de gewone fietsen

De bestuurder van een elektrische fiets in deze categorie is daardoor een zwakke verkeersdeelnemer. Net als voetgangers en andere fietsers.

Motorrijtuig

Elektrische fietsen die onder de motorrijtuigen vallen:

  • hebben geen trapondersteuning
  • kunnen harder dan 25 kilometer per uur
  • moeten een geel kentekenplaatje hebben en een WA-verzekering hebben afgesloten

De bestuurder van een elektrische fiets in deze categorie is daardoor een sterke verkeersdeelnemer. Net als bromfietsers, scooterrijders, automobilisten, motorrijders en vrachtwagenchauffeurs.

Aanrijding met een onverzekerde elektrische fiets met geel kentekenplaatje

Sommige elektrische fietsen vallen dus onder de motorrijtuigen, die verplicht een WA-verzekering moet afsluiten. Helaas gebeurt dit niet altijd. Stel dat u bent aangereden door een onverzekerde elektrische fiets met een geel kentekenplaatje. Wie gaat dan uw schade vergoeden? Het korte antwoord: het Waarborgfonds Motorverkeer, als u aan de strenge voorwaarden voldoet.

Een ongeluk met een motorrijtuig kan ernstig letsel en hoge schadeposten veroorzaken. Wat desastreuze gevolgen kan hebben voor het slachtoffer als er niemand is om de schade bij te claimen. Bijvoorbeeld in situaties waarin de dader doorrijdt of de bestuurder onverzekerd is. Daarom is het  Waarborgfonds Motorverkeer ontstaan. Zodat deze slachtoffers toch hun schade vergoed kunnen krijgen.

U wilt uw schade vergoed krijgen. Dat is duidelijk. Maar aan welke voorwaarden moet u dan voldoen wanneer u bent aangereden door een onverzekerde elektrische fiets met een geel kentekenplaatje? U moet:

  • minstens één getuige hebben die kan bevestigen wat er is gebeurd
  • binnen 14 dagen aangifte doen van het ongeval bij de politie.

Heeft niemand gezien wat er precies is gebeurd? Dan kunt u onderzoeken of er straatcamera’s op de plek van het ongeval zijn gericht. Deze beelden kunt u dan laten aandragen als bewijsmateriaal.

Schrijf ook altijd de gegevens van de tegenpartij op, maak foto’s van het ongeval en ga direct naar uw huisarts. Schakel daarna zo snel mogelijk een ervaren jurist in.

Ons advies: kies altijd voor een ervaren jurist

Wij adviseren u om in ieder geval altijd een ervaren jurist in te schakelen om uw schade te claimen. Ook wanneer u bij een instantie als het Waarborgfonds Motorverkeer terechtkunt. Een ervaren jurist kan u gratis helpen om ál uw schade vergoed te krijgen. Want u moet als slachtoffer wel al uw schade kunnen onderbouwen. Ook bij een instantie als het Waarborgfonds Motorverkeer. Een persoonlijke jurist scheelt u daardoor ook een heleboel tijd, die u goed kunt gebruiken als u zich volledig op uw herstel wilt richten.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 22 apr, 12:17
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18