Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Gezamenlijke inkoopactie zonnepanelen van start

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Bewonersinitiatief Zwolle doet Groen is een nieuwe stadsbrede inkoopactie voor zonnepanelen gestart. Boven op een korte levertijd geeft producent Enie ook nog eens per bestelling 250 euro korting.

De actie werd online afgetrapt tijdens de virtuele bijeenkomst op dinsdagavond 4 oktober. Organisator SpencerRoozeboom licht de keuze voor de leverancier toe: “We zijn heel kritisch op welke producent we kiezen en hebben heldere criteria. We hebben eerder een inkoopactie gedaan met Enie, en dat is goed bevallen. Het is nu weer Enie, ook door hun duurzaamheidsbeleid en ruime garantievoorwaarden.”

“De panelen die geleverd worden zijn van het meest recente design, gewoon helemaal zwart. Ze hebben een maximaal vermogen van 405 tot415 wattpiek en kunnen op schuine maar ook op platte daken gelegd worden”, legt Spencer uit. “We gaan uit van standaard situaties, zodat de producent bij het installeren meters kan maken. Zodoende hebben we ook een mooie korting kunnen bedingen. Bovendien hebben ze een levertijd van rond de drie maanden, dus je hebt ze liggen als volgend voorjaar de zon de daken weer verwarmt.” Wie gebruik wil maken van het aanbodmoet snel zijn. De inschrijving sluit eind oktober op www.enie.nl/zwolle.

Daarnaast organiseert Zwolle doet Groen in samenwerking met de Stadshovenier een inkoopactie voordaktuinen. Deze kunnen met een ruime subsidie worden aangeschaft. Deze daktuinen zijn anders dan de standaard sedumdaken omdat ze vooral bestaan uit inheemse bloemen en grassen. Daardoor trekken ze veel meer insecten, goed voor de biodiversiteit dus! Kijk voor meer informatie op www.stadshovenierzwolle.nl/groendaken. Inschrijven kan tot 27 december.De bijeenkomst met uitleg over beide acties is terug te kijken op de Facebook-pagina van Stadshagen doet Groen.

Energiecoach, iets voor jou?

Maandag 3 oktober kwamen energiecoaches uit alle delen van Zwolle bij elkaar. In de hele stad zijn er zo’n dertig actief. Als opgeleide vrijwilligers helpen zij in hun eigen wijk buurtbewoners met het verduurzamen van hun woning.Het centrale thema van de avond was ‘Zet ‘m op 40’, met een knipoog naar de Urgenda-campagne ‘Zet ‘m op 60’. Organisator Olaf Heinen: “De CV-ketel staat vanuit de fabrieksstandaard op rond de 80 graden. Dat is veel te hoog. Maar ook 60 graden is vaak niet nodig. Door die temperatuur in stapjes naar 40 te verlagen, leer je je woning steeds beter jennen. Zo kun je uitproberen waar de ondergrens ligt.” Deze en andere inzichten worden regelmatig gedeeld met de energiecoaches. “Elke energiecoach krijgt een intensieve training voor hij of zij begint”, vertelt Olaf. “En daarna hebben we regelmatig verdieping op bepaalde onderwerpen.” Op www.duurzaambouwloket.nl/zwolle staan nog meer tips van energiecoaches.

Irene Eisink is energiecoach in Zwolle-Zuid. “Voordat ik langs ga bij mensen heb ik altijd even telefonisch contact. Dan krijg ik alvast een beeld. Tijdens het bezoek kijk ik water te verbeteren valt en geef praktische tips waar ze kunnen isoleren en besparen. Vaak worden bewoners dan heel enthousiast, dat vind ik er zo leuk aan.”In bijna iedere wijk in Zwolle is behoefte aan meer energiecoaches. Lijkt het jou ook wel wat, om andere bewoners te helpen verduurzamen en besparen? Of wil je zelf een energiecoach inschakelen? Kijk dan op www.blauwvingerenergie.nl/energie-coach voor meer informatie!

Afbeelding

Gerard Meijeringh