Mike van de Streek (links) en Jakko Slot tekenen voor de organisatie van het EK Freestyle Football..
Mike van de Streek (links) en Jakko Slot tekenen voor de organisatie van het EK Freestyle Football.. Foto: Hans Smit

Internationale top naar Zwolle op Scania Freestyle Masters

· leestijd 2 minuten Sport

FREESTYLEN - Het Landstede Sportcentrum en het buitenplein zijn zaterdag 9 en zondag 10 september het spectaculaire decor van het Europees Kampioenschap Freestyle Football.

(door Harry Bouwhuis)

Naast het freestyle event wordt zondag 10 september ook een Urban Playground ingericht voor de jeugd. Bij het Landstede Sportcentrum zijn tijdens het EK allerlei sportieve en spannende activiteiten te beleven, zoals graffiti-en freestyle workshops, een gigantisch springkussen, een panna/kooi en 3x3 basketbal met medewerking van de basketballers van Landstede Hammers. 

Hiphopstad

Voor Jakko Slot, eigenaar van het organiserende Frontrow Sportmarketing & Events vormt het EK een mooie uitdaging. ”Wij hoeven ons beslist niet te vervelen. Bezig zijn met sport blijft altijd mooi en stimuleert mensen. We proberen altijd zoveel mogelijk vernieuwend te zijn, zoals eerder met de organisatie van het NK Padel en nu dus het EK Freestyle dat vaak wordt geassocieerd met hiphop.”
“Zwolle is met namen als Rico, Sticks en Typhoon natuurlijk al jaren de ‘hiphopstad’ bij uitstek. Daarom past dit EK mooi in deze stad. En daarnaast is ook het streven om toch zoveel mogelijk jeugd te laten bewegen. Daar is de Urban Playground dé plek voor. Het is een ultieme uitnodiging om niet langs de kant te staan, maar ook zelf in actie te komen”, aldus het jongere broertje van Feyenoordtrainer Arne Slot.

Balletje hooghouden

Slot was vorige week maandag present bij de opening van de Bruisweek in Hogeschool Windesheim om het EK te promoten. Dat deed hij samen met freestyler Mike van de Streek die de organisatie bijstaat, vooral als het gaat om de werving van de internationale freestylerstop.
De Zwollenaar weet waarover hij praat. Het begon voor hem met een balletje hooghouden, maar hij ontwikkelde zich dankzij een ijzersterke zelfdiscipline en het nodige uithoudingsvermogen tot een alom gerespecteerde freestyler en oprichter/eigenaar van StreetSkills. Waarom bleef hij niet gewoon voetballen in de jeugd van SVI en ZAC, maar legde hij zich toe op freestyle voetbal?

”Ik had groeipijnen en dat kwam mijn spel niet ten goede. Ik stond er heel vaak naast - te vaak in mijn ogen - en ben mij daardoor langzamerhand helemaal gaan toeleggen op freestyle”, laat Mike weten. “Het is uitdagend als je van twintig keer de bal hooghouden de honderd aantikt. Ik heb heel veel geleerd van allerlei video´s met oefeningen en trucjes. Ja ook die van Soufiane Touzani. Hij is niet specifiek mijn idool, maar toch beslist een rolmodel voor het freestyle voetbal in Nederland.”

Freestyle community

Van de Streek (23) is momenteel de nummer elf in de nationale ranking, maar komt als freestyler zelf niet in actie tijdens het EK. ”Nee, ik focus mij helemaal op de organisatie van dit event. Buiten dit evenement op trekken we als StreetSkills met een man of zes, zeven op in een freestyle community. We geven door het hele land en ook in België workshops en demonstraties en nemen samen ook deel aan diverse internationale toernooien. We vormen een hele hechte ploeg en maken elkaar op die manier alleen maar beter. Als ik zie welke internationale kwaliteit nu al op dit EK afkomt, dan is dat echt smullen geblazen.”

Van de Streek tovert terloops een aantal namen uit de hoge hoed die volgens hem tot de titelkandidaten behoren. Zoals de Noor Erlend Fagerli, de Fransman Nolan Cacheux en Chris Bennet Bröker uit Duitsland. Uit eigen land is Hermen Voerknecht uit zijn eigen StreetSkills stal kanshebber.
Bij de vrouwen behoren volgens Van de Streek de Engelse Isabel Wilkins, de Poolse Aguska Mnich en Anastasia Bagaglini uit Italië tot de topfavorieten, terwijl ook Jasmijn Jansen hoge ogen kan gooien in de strijd om eremetaal.

Tik Tok en Instagram

Van de Streek merkt dat freestyle aan populariteit wint. “Vooral ook dankzij de nieuwe sociale media zoals TikTok en Instagram. En we merken het met StreetSkills eveneens als we ergens in het land demonstraties geven. De belangstelling groeit echt.”

Op vrijdag 8 september wordt om 14.00 uur letterlijk afgetrapt met een voor het publiek vrij toegankelijke Freestyle Jam op het Rode Torenplein in hartje Zwolle. De freestyle wedstrijden beginnen een dag later op zaterdag 9 september met vanaf 10.00 uur de kwalificatierondes voor de mannen en om 12.00 uur voor de vrouwen. Zondag 10 september om 18.00 uur staat de Grande Finale op het programma.

Meer informatie en ook het hele programma is te vinden op: www.frontrowservices.nl,  www.streetskills.nl en freestylemasterszwolle.com.

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20