Martijn (links) en Boris de Vries voor het laatst in actie tijdens het NK Tafeltennis.
Martijn (links) en Boris de Vries voor het laatst in actie tijdens het NK Tafeltennis. Foto: Pedro Sluiter Foto

Voor tafeltennisser Martijn de Vries is het nu mooi geweest

· leestijd 3 minuten Sport

TAFELTENNIS -  Het afgelopen weekeinde stond het Zwolse Landstede Sportcentrum weer volledig in het teken van het NK Tafeltennis 2023. Het toernooi kende bij het herenenkelspel in de jonge Barry Berben een verdiende winnaar.

(door Harry Bouwhuis)

Hij versloeg in de halve finale Trinko Keen (51), de voormalige nummer achttien op de wereldranglijst die deelnam aan de Olympische Spelen van 1996, 2000 en 2004. De oud-prof won vorig jaar nog het NK door in de finale de winnaar van dit jaar te kloppen.
De regionale inbreng bij het NK kwam van Zwollenaar Gerben Last en Colin Rengers in het herendubbel en de broers Martijn en Boris de Vries uit Hattem, die boegbeelden zijn van eredivisionist Smash ’70. Samen deden zij ook mee aan het dubbelspel, terwijl Martijn daarnaast in het enkelspel en het gemengd dubbelspel van de partij was. Het werd zijn laatste NK optreden.
In 2022 moest hij het in de halve finale nog afleggen tegen de latere finalist Berben. ”Vooropgesteld dat ik het grote klasse vind van Trinko Keen, zou het goed voor de tafeltennisport zijn als nu eens één van de talenten zou winnen. Maar het basisniveau van Trinko is nog zo hoog dat hij ondanks zijn gevorderde leeftijd weer heel ver kan komen”, aldus Martijn.

Loftrompet

En dat bleek. In de kwartfinale was de topspeler van weleer nog te sterk voor de jeugdige Brent Ronde, maar in de halve eindstrijd moest de toch ietwat stramme titelhouder met 4-2 het hoofd buigen voor Berben, die zich dus revancheert voor de verloren finale een jaar eerder. Tussen twee wedstrijden door had Keen nog wel even tijd om de loftrompet te blazen over het Theater van de Sport. ”Geweldig deze accommodatie. Goed dat de bond dit complex als vaste locatie voor het NK heeft gekozen. Je hebt hier alles. Goede faciliteiten voor zowel de toeschouwers als voor de spelers. En ook andere randzaken zijn prima op orde.”
Berden won in de finale met 4-1 van zijn maatje Kas van Oost. Het talentrijke duo ging ook met de winst in het herendubbel strijken.

Lekker afsluiten

In zijn laatste NK was er voor Martijn de Vries (33) weinig succes weggelegd. Dat gold ook voor de andere spelers uit de regio. De inbreng bleef beperkt tot de zaterdag. De voormalig Nederlands kampioen op meerdere disciplines lag er niet echt wakker van. ”Ik wist het van tevoren. Je moet qua trainingsarbeid investeren in zo’n NK. Als je dat niet doet ben je gezien. Ha, ha, het is de eerste keer dat ik de eindrondes op de tweede dag van het NK niet haal.”
Voor de Vries is de cirkel dus bijna rond. ”Ik heb een fijn gezin en intussen ook een nieuwe baan. Ik denk dat ik best nog stappen zou kunnen maken als tafeltennisser, maar dan moet de trainingsintensiteit echt weer omhoog. Die motivatie mis ik. Het is mooi geweest. Ik wil het seizoen echter nog wel goed afsluiten met mijn club. We staan nu tweede in de eredivisie. Volgend weekeinde gaan we naar Taverzo in Zoetermeer. En op 9 april, Eerste Paasdag, spelen we thuis het tegen Scylla. En dat het in onze accommodatie aan de Eijerdijk in Hattem flink kan spoken, is bekend.”

Fantastische loopbaan

Na de competitie zit tafeltennissen op topniveau er dus op. ”Ik kan terugkijken op een hele mooie loopbaan en heb veel prijzen gepakt. Ik heb een aantal jaren bij Westa in Wessem gespeeld en ben er twee keer landskampioen mee geworden. Een hele fijne tijd.”
Over zijn absolute sportieve hoogtepunt hoeft De Vries echter niet lang na te denken. ”Dat was natuurlijk in mei 2019 toen Smash ‘70 in Hilversum landskampioen werd na winst op Taverzo. Een onvergetelijke dag. Ik kijk nog regelmatig naar de filmpjes. Echt kippenvelmomenten. Ik won mijn partij van de Pool Jakub Folwarski en legde feitelijk de loper uit voor Viktor Brodd. Hij is misschien wel de beste tafeltennisser waar ik ooit mee samenspeelde. Toen hij het machpoint verzilverde werd iedere supporter gek. Wat een feest. Ongelofelijk. Zoiets maak je nooit meer mee. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik kan afsluiten met nog een nationale clubtitel. Maar met het cluppie waar ik ben opgegroeid in eigen huis opnieuw een finaleplek afdwingen, zou ook al heel mooi zijn.”

Nog meer te doen

Er was afgelopen weekend nog veel meer te doen tijdens het NK Tafeltennis. Het NK Paratafeltennis was voor het eerst geïntegreerd in het Nederlands kampioenschap, het traditionele Jeugdklassentoernooi werd gehouden, net als de bedrijvencompetitie. Nieuw dit jaar was ook Oldstars tafeltennis op de vrijdagmiddag. Een initiatief van onder andere Sportservice Zwolle en Tafeltennisvereniging Zwolle, met medewerking van oud-tafeltennister Bettine Vriesekoop.