Jeroen Aarse: "Het is zonde als Peakz Padel per januari al moet verdwijnen."
Jeroen Aarse: "Het is zonde als Peakz Padel per januari al moet verdwijnen." Foto: Hans Smit

Jeroen Aarse als padellende golfer actief op EK

· leestijd 2 minuten Sport

PADEL – Het fanatieke sportieve leven van Jeroen Aarse (52) wordt bepaald door twee sporten: golf en padel. Onlangs was de Zwollenaar actief op het EK padel voor senioren in Spanje, maar de focus gaat samen met zijn voorliefde de komende tijd toch weer op het golfen. In die sport was hij overigens ook al eens actief op een EK voor landenteams. “Het is moeilijk om heel fanatieke mensen van mijn leeftijd te vinden.”

(door Erik Riemens)

Oranje ging met maar liefst 32 padellers naar het EK dat plaatsvond van 12 tot en met 17 juni in La Nucia, in de buurt van Benidorm. Aarse kwam uit in de seniorklasse en werd met zijn padelpartner Stephan Meindert en team uiteindelijk negende van de zestien padellende landen. Spanje grossierde in de prijzen en won alle individuele en landenteams toernooien.

Idee

“Het was een hele bijzondere ervaring en er heerste een leuke sfeer. Echt mooi om mee te maken. Ik had nog niet eerder met Stephan samengespeeld, maar het klikte wel. Als koppel is het belangrijk dat je hetzelfde idee hebt over hoe padel gespeeld moet worden. Nadeel was wel dat we maar een keer samen konden trainen. En we hadden een beetje pech met de loting. Frankrijk was sterk, daar verloren we van. Tegen België gingen we ook onderuit, waarna we wonnen van Israël. Dat betekende dat we als derde in de poule eindigden en om de plekken negen tot en met zestien moesten spelen”
“Na winst tegen Polen, Finland en Groot Brittannië werden we uiteindelijk negende. Wat dat zegt? Ik vind dat we in Nederland met padel echt nog aan het begin staan. Het is al lang geen spelletje meer, we moeten het veel meer als sport gaan zien.”

Jeroen, de afgelopen twee jaar ook actief op het NK Padel in Zwolle, beoefent de sport padel nu zo’n vijf jaar. En dat op fanatieke wijze. “Daarvoor had ik padel alleen online gezien. Op een gegeven moment was ik bij mijn vader in Rotterdam en ik wist dat er in Rijswijk een indoor padelbaan was. Daar ben ik toen eens gaan kijken en zo kwam ik voor het eerst echt in aanraking met padel. Zelf tenniste ik al vanaf mijn dertiende jaar bij ZLTB en ben ik ook jarenlang tennisleraar geweest. Tennissen doe ik nu trouwens helemaal niet meer.”

Spijkerbroek

“Echt zelf padellen kwam een beetje toevallig tot stand. In Zwolle fietste ik een keer langs de padelbanen aan de Middelweg en zag ik wat bekenden spelen. ‘Hé Jeroen, dit is ook echt iets voor jou’, werd gezegd. Dus voordat ik het wist, deed ik op mijn sneakers in mijn spijkerbroek een potje mee. En dat ging wel goed. Sterker nog, ik werd wat later gevraagd of ik mee wilde doen aan het NK voor teams in Alkmaar, omdat ze een mannetje te kort kwamen. Dus ging ik mee. Alleen onderweg kwam ik erachter dat ik mijn padelracket was vergeten. Eenmaal aangekomen moest ik bij de organisatie vragen of ik een racket kon lenen. En dat voor een Nederlands kampioenschap. Je had die gezichten moeten zien.”

Golfbaan

Het deerde Aarse niet, want hij haalde zelfs de finale. Sowieso is hij wel succesvol in padel. Afgelopen jaar werd hij in competitieverband met Sneek, kampioen in de hoofdklasse. Toch staat die sport voorlopig op het tweede plan, want golf krijgt de voorkeur. “Ik ben écht van de fanatieke afdeling, train uren en uren in die kooi. En als tacticus analyseer ik heel veel. Ik bekijk de sport, zoek uit en wil er alles over weten. Alleen merkte ik bij padel dat ik weinig medestanders had. En bij padel ben je afhankelijk van de ander. Bij golf moet je het helemaal zelf doen.”
“Ook die sport keek ik eerst veel op televisie. Vervolgens ben ik lid geworden van de golfclub Ommen. Als je het hebt over een periode van drie jaar, dan praat je over ongeveer 1100 dagen. Ik denk dat ik er wel 1000 van op de golfbaan heb gestaan. Ik ben ook jaren golfleraar geweest en gaf les bij Golfclub Zwolle.”

“Coaching is overigens ook iets dat ik doe bij padel. Ik padel namelijk ook in Meppel en twee jongens, Mattheo Knoop en Robin Grit deden mee aan het afgelopen NK Padel in Zwolle. Ze vroegen mij of ik ze wilde begeleiden. Dat was leuk om te doen, maar voor nu is het toch golf dat mijn voorkeur heeft. ik wil namelijk begin september naar het EK golf in Tsjechië. Dus staat de komende tijd padel op plek twee en golfen toch echt op nummer één.”