Leo Halle duikt in 1935 op een Zwolse inzet tijdens de IJsselderby. Links PEC-speler Lulof Heetjans.
Leo Halle duikt in 1935 op een Zwolse inzet tijdens de IJsselderby. Links PEC-speler Lulof Heetjans. Foto: archief PEC in the days

PEC Zwolle in Historisch Perspectief

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – In De Swollenaer deze week weer een aflevering van de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. En dat heeft maar één reden: de IJsselderby die zondag om 12.15 uur wordt afgetrapt. Haat, vreugde en verdriet. Ook in het verre verleden, waarbij je nog niet echt van onderlinge rivaliteit kon spreken, was dit al aan de orde. PEC Zwolle supporter Ruben de Velde duikt de archieven in en schrijft over dé wedstrijd van het jaar.

(door Ruben de Velde)

10 mei 1931, uitslag 1-2

Een IJsselderby in het teken van het Nederlands kampioenschap. Het is tegenwoordig niet voor te stellen, maar bijna 100 jaar geleden was dat het geval. In de competitie waren zowel P.E.C. en Go Ahead met evenveel punten bovenaan geëindigd in de Eerste Klasse Oost. De kampioen hiervan zou samen met de kampioenen uit het noorden, zuiden en westen strijden voor het algemeen kampioenschap.
Er moest een beslissingswedstrijd gespeeld worden tussen de rivalen uit Zwolle en Deventer. Op 10 mei 1931 was het dan zover. Op neutraal terrein in Almelo namen P.E.C. en Go Ahead het voor het oog van ruim 13.000 toeschouwers tegen elkaar op. Zelfs de bomen rondom het terrein zaten vol met jeugdige voetballiefhebbers.
P.E.C. zorgde, na een rommelig begin van beide kanten, voor het meeste gevaar. Iets dat na twintig minuten spelen tot het openingsdoelpunt leidde. De legendarische doelman Leo Halle wist in eerste instantie nog te keren, maar toen het leder vervolgens voor de voeten van Jan van der Meulen kwam werd er onhoudbaar binnengeschoten.
Toch zag de groen-witte aanhang vlak voor rust Go Ahead nog gelijk maken. Doelman Jos de Bondt vergreep zich aan Jan de Kreek, waarna laatstgenoemde de toegekende penalty verzilverde. Wanneer De Kreek ook in de tweede helft wist te scoren, deed P.E.C. dat getraind werd door Sid Castle, nog verschillende pogingen om langszij te komen. Echter zonder resultaat. Dichterbij het algemene landskampioenschap is de club daarna nooit meer gekomen.

31 augustus 1983, uitslag 1-1

Het is het jaar dat gerenommeerde namen als Piet Schrijvers, Johnny Rep en Cees van Kooten aan de Ceintuurbaan spelen. Voor laatstgenoemde was het zijn tweede IJsselderby in Zwolse dienst. De absolute clublegende en tevens all-time topscorer van de Eagles, had het jaar ervoor de overstap gemaakt naar PEC Zwolle ’82. Een gouden troef van Marten Eibrink, waarmee degradatie aan Zwolse kant werd voorkomen. Het daaropvolgende seizoen werd PEC al gauw bestempeld als een subtopper. Toch was daar tijdens de thuiswedstrijd tegen Go Ahead niets van te zien. Het was, mede door het snelle uitvallen van Peter van der Hengst, een allesbehalve vermakelijke eerste helft. Pas 20 minuten na de rust wordt het eerste doelpunt gescoord.

Net zoals de vorige editie kopte uitgerekend Van Kooten de bal achter de onlangs overleden doelman Jan Jongbloed. De wedstrijd leek vervolgens enigszins op gang te komen en ook Go Ahead Eagles wist te scoren, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een punt. Iets wat PEC-trainer Cor Brom maar lastig kon verkroppen. “Mijne heren, u weet ik heb een gruwelijke hekel aan persmensen. Geen vragen, gegroet”, waren de woorden die Brom in de perskamer ten gehore bracht voordat hij de deur hard dichtsmeet.

30 oktober 2016, uitslag 3-1

Een schoolvoorbeeld van hoe de IJsselderby zou moeten zijn. Geweldige sfeer, strijd op het veld en mooie doelpunten. Er waren 68 seconden nodig voor de eerste treffer. Een lange bal van Bram van Polen werd goed aangenomen door Queensy Menig, waarna hij de bal perfect over doelman Theo Zwarthoed lobde. In plaats van gas terug te nemen, werd er alleen maar meer naar de aanval gezocht. Dat resulteerde onder in grote kansen voor Youness Mokhtar en Menig, maar leverde geen doelpunten op. Waar PEC naliet de voorsprong uit te breiden was het Go Ahead dat vlak voor rust uit het niets wist te scoren. Op acrobatische wijze legde Sander Fischer met een halve omhaal de bal achter keeper Mickey van der Hart.
Na rust ging het maken van geweldige goals rustig door. Uitgerekend Mustafa Saymak, geboren Deventenaar, knalde de bal van zo’n 25 meter in de bovenhoek. Zoals verwacht zette Go Ahead vervolgens alles op alles om nog tot scoren te komen, maar kon tegelijkertijd niet écht gevaarlijk worden. Diezelfde Fischer vergreep zich vlak voor tijd aan Anass Achahbar en toen moest de ploeg uit Deventer met tien man verder. Spannend werd het daarna niet meer, want op weergaloze wijze schoot Danny Holla de toegekende vrije trap binnen. 3-1, over en uit. Een editie waarvan de samenvatting door veel Zwolle supporters nog meermaals teruggekeken zal zijn. Hopelijk is dat na zondag ook weer het geval.

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13