PEC'er Jan Rorije en Dick Schneider schudden elkaar de hand in 1973.
PEC'er Jan Rorije en Dick Schneider schudden elkaar de hand in 1973. Foto: archief Marco Hellendoorn

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

· leestijd 2 minuten Sport

PEC Zwolle – De Swollenaer komt maandelijks met de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. Een vooruitblik naar de komende competitietegenstanders, aan de hand van een terugblik. Vandaag deel 4 en 5. In de maand december speelt PEC Zwolle maar twee wedstrijden en in januari vijf duels, waaronder de topper tegen Heracles Almelo en het bekerduel tegen Feyenoord. Correspondent én PEC Zwolle supporter Marco Hellendoorn duikt de archieven in.

12 december PEC Zwolle – Helmond Sport

PEC Zwolle en Helmond Sport streden ook op 8 september 1974 tegen ekaar. Voor 2500 (!) toeschouwers had trainer Jan Verhaert defensieve zekerheid ingebouwd, omdat de twee voorgaande wedstrijden tegen FC Groningen (2-1) en Eindhoven (5-3) verloren waren gegaan. Helmond Sport kwam echter voor een punt en slaagde daar bijna in. Totdat Ben Schubert in de 68e minuut vanuit een rebound het Helmondse doel wist te vinden. Daarna scoorde Renée IJzerman in de 79e minuut nog fraai de 2-0.

16 december Roda JC – PEC Zwolle

Op 3 december 1972 trad PEC Zwolle op het toenmalige sportpark Kaalheide, ook voor 2500 toeschouwers aan tegen Roda JC. Ondanks dat PEC Zwolle door Jan Hoogendoorn na 20 minuten een voorsprong nam, hield Roda JC de punten toch in eigen huis. Roda JC zegevierde met 3-1, maar gezien de vele kansen voor Roda JC had deze uitslag veel hoger kunnen zijn. De wedstrijd stond toen onder leiding van de bekende scheidsrechter Jan Keizer.

6 januari PEC Zwolle – Almere City

Ook in januari en wel op 20 januari 2012 stond dit duel op het programma. Na 15 minuten keken alle Zwolse supporters (en ook de spelers) elkaar verbaasd aan. Op dat moment stond Almere City al met 0-2 voor. Dit was ook de ruststand. In de rust werd bij PEC Zwolle orde op zaken gesteld en dat resulteerde in een spectaculaire tweede helft. Eerst werd de stand gelijk getrokken door doelpunten van Nassir Maachi en Ruud ter Heide in de 59e en 65e minuut. De vlam sloeg in de pan bij Almere City, wat naast de vele gele kaarten ook nog resulteerde in twee rode kaarten. Terwijl iedereen zich verzoend had met een gelijkspel, zorgde Arne Slot in de 90ste minuut alsnog voor de verdiende 3-2 winst.

15 januari Heracles – PEC Zwolle

Deze wedstrijd speelde PEC Zwolle op 19 januari 1975 ook. De weken voorafgaand aan dat duel had PEC Zwolle slecht gepresteerd en tekenend voor de crisissfeer was dat vaste doelman Bob Nieuwenhout plotseling werd gepasseerd ten faveure van Peter Gerards. Dat leidde tot veel onbegrip bij Nieuwenhout, omdat juist hij in de weken ervoor één van de betere spelers was geweest. Peter Gerards verving hem echter met verve, want dankzij enkele uitstekende reddingen van hem bleef het 0-0 in Almelo.

20 januari PEC Zwolle – VVV

Die ontmoeting stond op 17 november 1974 ook op de voetbalkalender. De laatste jaren had PEC Zwolle iedere keer moeite gehad om thuis te winnen van VVV. Nu lukte dat ook niet en was de beginstand ook de eindstand: 0-0. Dit tot teleurstelling van de 5000 toeschouwers. PEC Zwolle was veel beter deze wedstrijd, maar de mooiste kansen werden niet benut. Vlak voor rust was de Venlose doelman Eddy Sobczak weer eens ver uit zijn doel gekomen en kwam ongeveer tien meter buiten het strafschopgebied in botsing met Zwollenaar Jan Verheyen. Sobczak bleef geblesseerd liggen en moest daardoor ook later uitvallen.

27 januari PEC Zwolle – Top Oss

Zaterdag 17 maart 2001 speelde PEC Zwolle ook tegen deze tegenstander. PEC Zwolle had gedurende de gehele wedstrijd een groot overwicht, maar kon dat overwicht pas in de laatste 25 minuten tot uitdrukking brengen in de score. Het werd uiteindelijk 4-0, mede door een benutte strafschop van Claus Boekweg.

Bekerwedstrijd

12 januari Feyenoord – PEC Zwolle

Voor de KNVB beker moet PEC Zwolle op donderdag 12 januari om 21.00 uur aantreden bij de huidige koploper van de eredivisie. Op 29 november 1981 speelde PEC Zwolle een zeer memorabele wedstrijd in de Kuip tegen Feyenoord. De club uit Rotterdam Zuid speelde een matig seizoen en daardoor was het stadion slecht gevuld. Feyenoord ging voortvarend van start. Dat resulteerde in de 69e minuut in de 4-1. Geen vuiltje aan de lucht, dachten de Rotterdammers. Ze hadden echter geen rekening gehouden met Ron Jans. Hij maakte in de 70e en 73e minuut de 4-2 en 4-3. Feyenoorder Andrej Jeliazkov scoorde daarna in de 82e minuut de 5-3. Over en uit zou je zeggen, maar weer Jans en in de allerlaatste minuut Alex Booy zorgden nog voor de 5-5. Komt het in januari ook zo ver?

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 16 uur geleden