Thomas van den Belt is de gevierde man tijdens PEC Zwolle-Willem II. Foto: Archieffoto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE  – De Swollenaer komt maandelijks met de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. Een vooruitblik naar de komende competitietegenstanders, aan de hand van een terugblik. Vandaag deel 6.
In de maand maart speelt PEC Zwolle vijf wedstrijden: thuis tegen FC Den Bosch, NAC Breda en Jong FC Utrecht. En uit tegen De Willem II en De Graafschap. Ook deze keer duikt PEC Zwolle supporter Ruben de Velde de archieven in.

PEC Zwolle – FC Den Bosch

Op vrijdag 3 maart neemt PEC Zwolle het in het eigen stadion op tegen FC Den Bosch. Een affiche dat tijdens speelronde 13 van het seizoen 1983-1984 ook op het menu stond. Het is het jaar dat Marten Eibrink namen als Piet Schrijvers, Cees van Kooten en Johnny Rep naar de Ceintuurbaan heeft gehaald. Iets wat zich op dat moment nog goed uitbetaalde, want de club stond knap zesde in de eredivisie. Tegen de Bosschenaren kent de ploeg van trainer Cor Brom echter een moeizame zondagmiddag en liet het de aansluiting met de subtop liggen. FC Den Bosch, dat door een op het laatste moment afgelaste wedstrijd de avond ervoor, voor de tweede keer naar Zwolle afreisde, begon fanatiek. Na een verkeerd toegepaste buitenspelval kon Hans Gillhaus alleen op Schrijvers afgaan, waarna laatstgenoemde hem neerlegde. De daaropvolgende penalty werd vervolgens binnen geschoten door de latere PEC Zwolle trainer Theo de Jong. Lang kon FC Den Bosch niet van de voorsprong genieten, want met een hard afstandsschot zorgde Henri Pelleboer vier minuten later al voor de gelijkmaker. Daar bleef het bij.

Willem II – PEC Zwolle

Eén week later staat de uitwedstrijd in Tilburg tegen Willem II op het programma. Hier zal het elftal van Dick Schreuder proberen om, in tegenstelling tot eerder dit seizoen (2-2), de overwinning over de streep te trekken. Iets wat nog niet zo makkelijk zal zijn, want in de maand februari verloren de Tricolores geen enkele wedstrijd. Dit was vorig seizoen wel anders. Beiden ploegen waren aan een dramatische reeks bezig en konden de punten goed gebruiken. Uiteindelijk zou – net zoals zo vaak dit seizoen – Thomas van den Belt de grote man zijn, want met twee doelpunten bezorgde hij de Zwollenaren een broodnodige overwinning. Het startsein van een goede reeks wedstrijden van PEC Zwolle, maar uiteindelijk was degradatie niet meer af te wenden.

De Graafschap – PEC Zwolle

Menig PEC Zwolle supporter heeft 13 maart omcirkeld toen het definitieve competitiespeelschema bekend werd. Die maandagavond wordt er namelijk op De Vijverberg gespeeld. Een uitwedstrijd die altijd op veel enthousiasme kan rekenen onder de fans. Onder meer door de sportieve prestaties die er de laatste vier edities werden geleverd. Die werden namelijk alle vier gewonnen. De meest memorabele hiervan was een bekerduel. Op een regenachtige dinsdagavond in oktober 2018 werd het namelijk de grote Zian Flemming show. Met dodelijke effectiviteit maakte de Amsterdammer een loepzuivere hattrick in de eerste helft.
Na rust wist De Graafschap – met onder andere oud-Zwolle spelers Stef Nijland, Erik Bakker en Furdjel Narsingh in de basis – nog snel wat terug te doen, maar dit offensief werd al snel de kop ingedrukt door Mike van Duinen. In het vervolg wisten Erik Bakker en Zian Flemming nog te scoren en zo bekerde PEC Zwolle met een klinkende 2-5 overwinning verder.

PEC Zwolle – NAC Breda

Het wordt een Brabants getinte maand voor PEC Zwolle, want op vrijdag 17 maart komt ‘de parel van het zuiden’ op bezoek aan de Ceintuurbaan. Eén van de leukste duels die Zwolle tegen NAC Breda speelde was het openingsduel van het seizoen 1999-2000. Zeven doelpunten gemaakt door zeven verschillende spelers en dat ook nog eens in een heerlijk scoreverloop. Het eerste doelpunt kwam op naam van Henk van Steeg. Twee minuten later lag de bal achter Henk Timmer in het net en stond het weer gelijk. Toch wist Marco Roelofsen vlak voor rust een vrije trap te verzilveren, waardoor de Zwollenaren alsnog met een goed gevoel de kleedkamer opzochten.
In de tweede helft ging het voetbalfeestje door, want tussen de 65e en 69e minuut werd maar liefst drie keer gescoord. De laatste goal door de broer van PEC trainer Dick Schreuder en zo was het dus Alfred Schreuder die de 3-3 voor zijn rekening nam. Vlak voor het einde maakte Ignacio Tuhuteru het winnende doelpunt.

PEC Zwolle – Jong Utrecht

Op de laatste dag van maart staat een wedstrijd gepland die slechts één keer eerder werd gespeeld. In een troosteloze ambiance zagen enkele honderden Zwolle-supporters eerder dit seizoen hoe hun club een zeer moeizame wedstrijd speelde.Gelukkig was een goed geplaatste vrije trap van goudhaantje Thomas van den Belt genoeg om de volle buit mee te nemen naar Zwolle.