Afbeelding
Foto: stockfoto

Celstraf voor man die ex met pistool in tuin bedreigde

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 45-jarige Zwollenaar kwam in januari 2022 verhaal halen in de tuin van zijn ex-vrouw. Twee in het huis aanwezige pubers zagen dat hij een pistool op hen richtte, waarna een van hen naar boven vluchtte. “Het was een donkere periode voor mij”, zei de verdachte maandag tegen de politierechter.

Een arrestatieteam pakte de 45-jarige Rob B. in de ochtend van 21 januari vorig jaar op. Een dag ervoor kwam de melding bij de politie binnen dat hij in de tuin van zijn ex had staan zwaaien met een wapen. Een geslaagde speuractie van de politie in de buurt van de ex leverde inderdaad een gaspistool op. Deze werd een paar uur na zijn aanhouding in de papiercontainer van de buren van het slachtoffer gevonden. 

DNA-onderzoek wees uit dat het inderdaad het wapen van B. moet zijn. Zelf wist hij weinig meer van die dag dat hij in de tuin van zijn ex stond. Hij zou haar kankerhoer genoemd hebben. De vrouw heeft zelf het wapen niet gezien.

B. heeft spijt van het gebeuren. “Hier waren kinderen bij”, zei de politierechter. Een van die pubers heeft B. zelf 8 jaar lang opgevoed alsof het zijn eigen zoon was. Na die 8 jaar spatte de relatie uiteen. 

Daar had hij het vorig jaar januari nog moeilijk mee, zei hij. “En dat u dan hoort dan een vriend van haar zoon uit angst naar boven rent”, zegt de rechter. “Dat is niet leuk nee, verschrikkelijk”, reageert B. Wat ook niet hielp was dat hij destijds aan de GHB zat. Een flesje van deze drugs had hij bij zijn aanhouding in zijn jaszak zitten. Inmiddels is hij afgekickt.

B. heeft al een aardig strafblad. Zo hangt hem nog 268 dagen celstraf boven het hoofd voor een eerdere veroordeling waarbij ook een wapen in het spel was. De officier van justitie eiste een celstraf van 5 maanden. De verdachte schrok van die eis. Zijn advocaat Vincent Poelmeijer vroeg om een taakstraf en mogelijk een voorwaardelijke celstraf, al achtte hij de bedreiging met het wapen niet bewezen. “Mevrouw heeft het wapen immers niet gezien.”

De politierechter zei dat ze niet om een celstraf heen kon. “Het is dan wel een gaspistool, maar alleen al op het bezit daarvan staan celstraffen.” Ze noemde de bedreiging ‘ongekend’. De politierechter legde 5 maanden celstraf op, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20