Afbeelding

Celstraf voor man die in Zwolle met doorgeladen pistool over straat ging

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 21-jarige Zwollenaar is veroordeeld tot 8 maanden cel waarvan de helft voorwaardelijk voor het op straat dragen van een doorgeladen pistool. De man werd ook van afpersing verdacht, maar werd daarvan vrijgesproken.

De 21-jarige Dinho K. werd op 20 juli staande gehouden toen hij in Zwolle met zijn snorfiets over een afgesloten weg reed. Toen de politie in zijn tasje wilde kijken, rende hij weg. Bij zijn aanhouding gaf hij vervolgens aan dat er een pistool in de tas zat. In zijn woning werd later munitie en een ploertendoder gevonden. Het vuurwapen in de tas bleek doorgeladen. 

Volgens de Zwolse rechters is er in Nederland een zorgwekkende toename van vuurwapenbezit. Op bezit van vuurwapens ‘’staan niet voor niets zware straffen’’, aldus de voorzitter. ‘’Meneer had op straat een geladen wapen bij zich en heeft zo een buitengewoon gevaarlijke situatie doen ontstaan.’’

K. stond ook terecht voor een vermeende afpersing. Hij deed uit de doeken hoe hij zelf besloot iemand via Marktplaats op te lichten door een nep-advertentie voor een iPhone te plaatsen. De koper betaalde 350 euro en dat geld werd overgemaakt op de rekening van iemand die K. had benaderd. Die persoon moest naar eigen zeggen op 2 januari 2020, onder dwang van K., in diverse supermarkten geld pinnen. Daarna werd hij, naar eigen zeggen, dagenlang telefonisch bedreigd om op de proppen te komen met het restant. Of K. iets met die telefonische bedreigingen te maken heeft, bleek niet uit het strafdossier. Ook is onvoldoende bewezen dat de jongeman onder dwang moest pinnen.

Tegen K. was voor alle feiten opgeteld 7 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk en een taakstraf van 180 uur geëist. De rechtbank kwam, ondanks vrijspraak voor de afpersing, toch tot een iets hogere voorwaardelijke celstraf vanwege de ernst van het vuurwapenbezit.

Gerard Meijeringh