Afbeelding
Erik-Jan Berends

Comité Opgepast Zendmast zet ‘Plan B’ in werking tegen komst antennemast

· leestijd 2 minuten Algemeen

AA-LANDEN – “Deze wijkwethouder, Filip van As, schoffeert de wijkbewoners.” Het comité Opgepast Zendmast zet alle middelen in om te voorkomen dat er bij haar in de wijk, aan de Maaslaan, een veertig meter hoge zendmast wordt geplaatst.

“Anderhalve week geleden hebben we een open brief geschreven. Woningcorporatie SWZ heeft daarop al gereageerd. Van de gemeente hebben we echter nog geen reactie ontvangen. Als praten niet meer lukt, dan hebben we wel een probleem. Wij zijn ook maar gewoon mensen”, aldus de woordvoerder van het comité.

Wel kregen de omwonenden reactie van SWZ dat de antennes, na bezwaren van bewoners van de Dollard, niet meer op hun flats wil hebben. Ruim een week geleden sprak de directie van de corporatie, Monique Boeijen, en de manager Wonen, Mirjam Servaes, met afgevaardigden van het comité. Aanleiding was de open brief van het comité, waarin het de diverse partijen uitnodigde voor een overleg om gezamenlijk naar een oplossing voor de ontstane situatie te zoeken. SWZ vindt dat het bepalen van de zendmastlocatie een zaak is tussen provider, gemeente en omwonenden.

Boeijen: “De bewoners hebben ons in het verleden met klem gevraagd de mast van de flat te verwijderen. Wij hebben aan dit verzoek gehoor gegeven door het contract met de provider niet te verlengen. Wij committeren ons aan gedane toezeggingen aan onze huurders. Als deze huurders ons vragen een ander standpunt in te nemen, dan zijn wij daartoe bereid. Het initiatief daarvoor ligt echter nadrukkelijk bij hen.” Evenals bij de mensen van het comité, zijn de flatbewoners in het verleden ook geïnformeerd dat de antenne geen gezondheidsschade oplevert, meldt de woordvoerder van SWZ. “Toen is wel toegezegd dat, als het merendeel van de bewoners de mast niet wil, wij het contract niet verlengen. Uit een enquete bleek dat dat zo was, vervolgens hebben wij ons aan ons woord gehouden.”

Nu het comité geen reactie van de gemeente heeft gehad, treedt volgens haar ‘Plan B’ in werking. Vandaag (maandag) gaat er een WOB-verzoek - verzoek tot informatie in het kader van Wet Openbaarheid van Bestuur - uit naar de gemeente Zwolle om alle informatie op te vragen die nodig is geweest voor de totstandkoming van de vergunningsaanvraag. “Een gemeenteambtenaar heeft documenten verdoezelt door documenten buiten de aanvraag te houden”, stelt het comité. “Er zou voor ons een informatiebijeenkomst voor de vergunningaanvraag zijn gehouden. Dat is voor de locatie Maaslaan onjuist. Dat was bij een andere locatie.” Het comité spreekt de wethouder verder ook aan op het feit dat hij portefeuillehouder is van de groenagenda van Zwolle. Daarin staat Park de Aa-landen (de ‘groene vinger’) als één van de vijf Zwolse ‘parken met karakter’ benoemd, die bescherming verdienen.

Een oplossing is er volgens het comité wel. Dan zou de mast driehonderd meter buiten de bebouwing geplaatst moeten worden. “Technisch kan dat, alleen dan moeten er twee of drie masten worden geplaatt, omdat die maar 240 in plaats van 360 graden kunnen zenden. En ja, dat kost geld.” De wijkbewoners trekken nu samen op met flatbewoners die ze hebben gesproken. “We willen nu geen zenders naast de flat, maar er ook niet op.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente, afgelopen vrijdag, probeert ze al een tijdje contact te krijgen met het actiecomité voor een reactie op hun brief. “Dat is helaas nog niet gelukt. Het college van burgemeester en wethouders spreekt dinsdag (morgen) over de vergunningaanvraag en de ingediende zienswijzen.” Het actiecomité zal vanavond inspreken tijdens de raadsvergadering.