Afbeelding

Nacht van de Nacht 2020

· leestijd 1 minuut Algemeen

In de Nooterhof wordt de wintertijd doorgaans ingeluid met de Nacht van de Nacht. Dan bruist het park van de duistere activiteiten voor jong en oud. Helaas…….door de coronabeperkingen kan dit leuke evenement dit jaar niet doorgaan. De vrijwilligers hopen u volgend jaar weer welkom te heten in het laatste weekend van oktober. Landelijk worden er wel diverse acties georganiseerd.

Natuur en Milieu Overijssel heeft samen met de Milieuraad Zwolle een verlichtingsactie op bedrijventerreinen gevoerd. Er zijn in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 mei 2020 tussen 23.30 en 02.00 uur 39 bedrijven, winkels en kantoren in Zwolle gefotografeerd. Vergeleken met een vorige voorlichtingsactie (winter 2017) van de Milieuraad is de indruk dat de verlichting wat minder is geworden.

Het blijkt dat bij veel bedrijven de verlichting ‘s nachts onnodig brandt. Een reden om verlichting gedurende de nacht te laten branden zou ‘veiligheid tegen inbraak’ zijn. Door verlichting in of aan een gebouw de hele nacht te laten branden maak je het inbrekers juist gemakkelijker. Ze hebben goede verlichting bij hun duistere praktijken. Een sensor die bij beweging de verlichting in werking stelt heeft een grotere afschrikkende werking. Als alle bedrijven ’s nachts de verlichting uit zouden doen dan zou dit zo’n 536 miljoen kWh per jaar schelen. Een hoeveelheid stroom die genoeg is voor 150.000 huishoudens. De Natuur en Milieufederaties dagen samen met Jacco Vonhof van MKB Nederland de Nederlandse bedrijven uit om tijdens de Nacht van de Nacht van 24 oktober alle lichten te doven en dat hierna in de nacht te continueren. Het bespaart geld en energie.

De Nacht van de Nacht is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling en lichthinder. Ook is er tijdens de evenementen aandacht voor de schoonheid en het nut van een duistere nacht.

Duisternis is van levensbelang. Het bioritme van ons, de dieren en de planten wordt verstoord door te veel licht in de leefomgeving ’s nachts. Is er ’s nachts te veel licht dan kan dit de slaapcyclus van de mens verstoren. Als het donker wordt komt er in de hersenen melatonine, het slaaphormoon vrij. Hierdoor weet het lichaam dat het tijd is om te rusten. Komt dit stofje niet vrij door te veel licht dan zullen we lichter slapen. Dit verzwakt ons immuunsysteem.

Ook bij dieren en planten heeft te veel licht een nadelige invloed. Nachtdieren durven ’s nachts minder op zoek te gaan naar voedsel. Vogels kunnen een prooi voor katten worden als ze ’s nachts op zoek gaan naar voedsel. Bomen maken door te veel licht geen antivries laagje aan om zich tegen vorst te beschermen waardoor ze kwetsbaarder kunnen worden.

Wat kunnen we zelf doen? Verlicht niet onnodig je hele tuin. Maak gebruik van bewegingsmelders. Dit is ook effectiever tegen inbrekers. Koop verlichting die alleen naar beneden straalt. Gebruik verder LED lampen met een zo laag mogelijke wattage. Dit bespaart ook nog energie. Kijk voor meer informatie op: https://www.nachtvandenacht.nl/.

Loes la Faille (Milieuraad Zwolle)

Reageren : info@milieuraadzwolle.nl