Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Zwolse rotte appels uit de autobranche’ worden vrijgesproken

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Het onderzoek was enorm, maar van zeker achtduizend auto-onderdelen blijken er slechts 43 gestolen. En dat maakt dat er volgens de rechtbank in Zwolle onvoldoende bewijs is dat de Zwolse autohandelaren 39-jarige Dennie O. en zijn 71-jarige vader Bertus O. handelden in gestolen onderdelen.

Op de zitting in september sprak de officier van justitie over een ‘strip- en omkatfabriek’: gestolen voertuigen werden gestript en de onderdelen werden omgekat. Maar er is geen bewijs dat het duo zelf nummers op motorblokken verwijderde en van een vals nummer voorzag. Dat maakt dat ook hiervoor geen bewijs is en dat vrijspraak volgt. 

Informatie

De informatie over gestolen auto-onderdelen kwam uit het criminele milieu. Op 2 februari 2017 viel de politie met getrokken pistolen binnen op het bedrijfsterrein aan de Graham Bellstraat in Zwolle. Uit een eerste steekproef bleek al dat er zeker tientallen gestolen onderdelen lagen. Vader en zoon mochten vervolgens vele maanden de loodsen niet meer in terwijl daar minutieus werd uitgezocht welke van de ruim achtduizend onderdelen gestolen bleken. Daarbij bemoeide de politie zich verder amper met het onderzoek van de stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV), dat namens verzekeraars transportcriminaliteit bestrijdt.

Eigenbelang

Advocaat Aart van Voorthuizen hekelde het onderzoek van de VbV. Die handelde mogelijk uit eigenbelang: zo werd een van de aanhangers uit de in beslag genomen boedel notabene gekocht door een medewerker van de VbV. Dat de politie het verder vrijwel helemaal overliet aan het VBV blijkt nu een cruciale fout. Volgens de rechtbank hebben politie en het OM onvoldoende toezicht gehad op het onderzoek. Omdat zo niet duidelijk is hoe de medewerkers te werk zijn gegaan, kan de rechtbank de juistheid ervan ook niet controleren. Dat betekent dat ondanks het verrichte monnikenwerk de rechters een fors deel van het onderzoek terzijde schuiven. Wel is gebleken dat er onderdelen lagen van 43 gestolen voertuigen. Dat is ook gecontroleerd door de politie. Dat op een totaal van ruim achtduizend voertuigonderdelen maakt echter te weinig om van vermoedens van witwassen te spreken.

Imitatiewapen

Alleen de vondst van een imitatiewapen, in eigendom van vader, is bewezen. Maar daarvoor legt de rechtbank, vooral omdat de verdachte zo lang op de strafzaak heeft moeten wachten, geen straf op. Tegen vader en zoon was twee jaar cel en een beroepsverbod van vijf jaar geëist.