Afbeelding
Pedro Sluiter

Openbaar Ministerie: autobedrijf verkocht onderdelen uit honderd gestolen wagens

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Michiel Satink)

ZWOLLE – Een autobedrijf op de Marslanden zou onderdelen van omstreeks honderd gestolen auto's afkomstig van diefstal op voorraad gehad hebben. De loods werd leeggehaald maar de eigenaren van de onderneming zeggen onschuldig te zijn.

Na 'vermoedens van strafbare feiten' liepen enkele agenten in februari 2017 het bedrijf aan de Marslanden in Zwolle binnen, zo bleek donderdag op de regiezitting in de rechtbank in Zwolle. Ze zagen een enorme voorraad aan auto-onderdelen liggen, waarvan het vermoeden is dat ze van diefstal afkomstig zijn. Onzin, menen de vader en zoon die het bedrijf bestieren. En volgens hun raadsman klopt het onderzoek niet. “Er zijn serieuze aanwijzingen dat de boel niet klopt”, zei advocaat Aart van Voorthuizen.

Registratie

Zo stelde het VbV – het bureau van verzekeraars dat onderzoek doet naar voertuigcriminaliteit – de unieke nummers van de onderdelen vast. Vervolgens is gekeken in welke auto's die onderdelen zaten en of die betreffende voertuigen als gestolen geregistreerd stonden. De vraag is of die registratie klopt. Zo zat er een wagen bij die tien jaar geleden gestolen zou zijn. Als die was teruggevonden, is dan de registratie van die wagen wel gewijzigd, vroeg de raadsman zich af.

Fout

Tijdens het eerste verhoor van de 38-jarige Dennie O. en zijn 70-jarige vader Bertus O. stelde de advocaat al de vraag wat er dan fout was aan die onderdelen. De politie haalde de schouders op, aldus Van Voorthuizen. Vervolgens dreigde het Openbaar Ministerie na het leeghalen van de loods ook nog het pand te verkopen, aldus de raadsman. Door te dreigen met een kort geding is dat voorkomen. Vader en zoon hebben het bedrijf inmiddels weer van de grond af aan op moeten bouwen, zei hij.

Omkatten

De officier van justitie heeft een heel ander beeld van het autobedrijf van vader en zoon. De twee worden beschuldigd van het grootschalig omkatten van onderdelen uit gestolen voertuigen. “In het bedrijf is geen enkel stuk administratie aangetroffen.” De rechtbank wees de verzoeken tot het horen van getuigen toe. In september wordt de zaak inhoudelijk behandeld.