Afbeelding
Foto: Eigen foto

Woningcorporaties roepen gemeenten op: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De negen woningcorporaties in de regio Zwolle, waaronder de drie Zwolse, melden dat ze samen hun opdracht voor nieuwbouw en verduurzaming oppakken. Uit regionaal onderzoek blijkt, dat ze op termijn ondanks samenwerking onvoldoende nieuwe woningen kunnen bouwen vanwege een tekort aan geld.

Ze doen daarom een dringend beroep op gemeenten en andere samenwerkingspartners om te helpen. Uit landelijk onderzoek van brancheorganisatie Aedes en de ministeries van BZK, Financie¨n en EZK bleek vorig jaar dat woningcorporaties niet genoeg middelen hebben om voldoende woningen te bouwen en te verduurzamen. Na dat onderzoek hebben de negen corporaties, die samenwerken onder de naam Nowozo, een regionaal onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de opgaven in de regio te realiseren.

Uitkomsten

De uitkomsten van het regionale onderzoek zijn volgens de negen weinig verrassend: op termijn komen de corporaties geld tekort voor alle opgaven die op tafel liggen. De belangrijkste zijn het bouwen van negenduizend nieuwbouwwoningen en negenhonderd flexibele/tijdelijke woningen. “Voor het verduurzamen van bestaande woningen is ook veel geld nodig. 45 procent van de verduurzamingsopgave blijkt nu niet haalbaar”, zegt Robert Waarsing, directeur-bestuurder van Woonstichting VechtHorst en voorzitter van Nowozo. “Het tekort bedraagt bijna 500 miljoen euro ten opzichte van de opgave van 3 miljard. Door samen te werken en budgetten te combineren, kunnen we ruim 100 miljoen euro extra investeren.”

Nieuwbouw

De corporaties hebben voor de nieuwbouw vooral de medewerking van gemeenten nodig. “We hebben ruimte nodig om nieuwe woningen te bouwen”, vervolgt Waarsing. “Voor die ruimte zijn we afhankelijk van de gemeenten. Het is aan hen om nieuwbouwlocaties aan te wijzen. Ook zijn voldoende capaciteit bij de gemeenten en overeenstemming tijdens ruimtelijke procedures nodig. We moeten en willen vaart maken met de nieuwbouw en we rekenen erop dat de gemeenten zich inzetten om daaraan mee te werken. Daarnaast is het wat ons betreft noodzakelijk om de door de overheid opgelegde verhuurdersheffing volledig af te schaffen, willen we de opgaven realiseren.”

Prioriteiten

De negen corporaties zeggen klaar te staan om extra woningen te bouwen en bestaande woningen te verduurzamen. Daarnaast zijn er nog andere opgaven, zoals herstructurering en flexwonen, waarmee ze aan de slag willen. Dat kan niet zonder dat er prioriteiten worden gesteld. Ze gaan daarom de komende tijd in gesprek met hun belanghebbenden om samen strategische keuzes te maken.

Nowozo

Het samenwerkingsverband Nowozo bestaat uit de negen corporaties Beter Wonen IJsselmuiden, deltaWonen, Openbaar Belang Zwolle, SallandWonen, Vechtdal Wonen, Wetland Wonen, Woningstichting SWZ, Woonconcept en Woonstichting VechtHorst. Ze werken al jaren samen in de woningmarktregio Zwolle/Stedendriehoek.

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14