Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Stadsvilla’s aan de Eekwal ontvangen de Pluim 2021 van de Vrienden van de Stadskern

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Met ongeveer een derde van de geldig uitgebrachte stemmen heeft het project Stadsvilla’s aan de Eekwal van 19HetAtelier de verkiezing voor de Pluim 2021 van de Vrienden van de Stadskern gewonnen. Daarmee was de winst opnieuw voor Zwolse ontwerpers.

In november vorig jaar nomineerde het bestuur van de Vrienden van de Stadskern Zwolle zes projecten die in aanmerking komen voor de Pluim 2021*. Zwollenaren en leden konden via de website van de Vrienden hun stem uitbrengen op een van de projecten. In totaal zijn er 598 stemmen uitgebracht waarvan 72 ongeldige stemmen (stem niet via link bevestigd). De verbouwing van het oude PALVU-pand (Proletariërs Aller Landen Verenigt U) tot vier stadsvilla’s was de favoriet. Met 184 stemmen hebben de stadsvilla’s een ruime voorsprong op nummer twee, het Kraanbolwerk als ensemble (162). Daarna volgden het appartementencomplex Kop van Hoog (63), de verbouwing van de RK Fröbelschool in Dieze tot appartementen (59), de herinrichting van het Stationsplein (48) en de nieuwbouw en herinrichting van de Thomas a Kempisstraat (10). Zie voor een overzicht van alle genomineerden de laatste nieuwsbrief die staat op www.vriendenvandestadskernzwolle.nl.

Controversieel

“Als je me van tevoren had gevraagd gaan de stadsvilla’s aan de Eekwal de Pluimverkiezing 2021 winnen dan had ik er geen cent voor gegeven. Het plan was op z’n minst controversieel. Ook binnen onze vereniging zijn er wenkbrauwen over gefronst. Als ik nu het resultaat zie dan is de architect erin geslaagd om enerzijds een markant aspect van het oorspronkelijke gebouw te behouden en anderzijds er toch een 21ste eeuws ensemble van te maken. Het is moderne architectuur met een historisch tintje. In mijn ogen hebben Zwolse stemmers een terechte winnaar van de Pluim aangewezen en zijn de stadsvilla’s een aanwinst voor de (binnen)stad”, aldus Raymond Salet, voorzitter van de Vrienden. 

Historie

Rob Moritz van 19 het Atelier: “Op 26 maart 1921 is het vergaderlokaal PALVU van de SDAP, de voorloper van de PvdA, officieel geopend. Het gebouw had kenmerken van de Amsterdamse School. Een stijl die de arbeidersbouwkunst representeerde. Kenmerkend voor het vergaderlokaal waren de lage plint en het enorme pannendak. Het gebouw heeft jaren leeg gestaan. Op de Eekwal mag je tegenwoordig drie lagen met een kap bouwen. We besloten het bijzondere pannendak en de lage plint van het PALVU-gebouw te behouden. We creëerden drie moderne stadsvilla’s van drie bouwlagen met het kenmerkende pannendak op de begane grond. Zo ontstond een heel eigenwijs ontwerp met recht doen aan de historie en nieuw bouwen op een eigentijdse wijze. De aangebouwde witte villa zakte door haar hoeven. Deze moesten we slopen en nieuw bouwen. Van veraf lijkt ze oud. Wie beter kijkt, ziet de knipoog. Ze is juist heel eigentijds en wijkt op een speelse manier af van hoe het vroeger was. Wat een fantastische opgave was het en heel ingewikkeld. Niet voor niets hebben we er ruim tien jaar over gedaan. We zijn er trots op dat precies honderd jaar na de opening van PALVU er weer leven is op deze plek.”

Afbeelding
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden