Afbeelding
Foto: Eigen foto

Jongerenband The Craic vertolkt muzikale helden uit Forever 27

· leestijd 2 minuten Cultuur

ZWOLLE - The Craic speelt en zingt songs van Amy Winehouse en Robert Johnson tijdens het Wereldberoemde Verhalenfestival in Zwolle op 9 en 10 april.

Jazz- en soulzangeres Amy Winehouse stierf toen de leden van The Craic nog peuters en tieners waren. Bluesgitarist en zanger Robert Johnson overleed bijna honderd jaar eerder. “Maar tijd speelt geen rol. Hun nummers nemen je mee en zijn heel fijn om te zingen. Ze komen recht uit het hart”, aldus twee leden van deze energieke en vrolijke jongerenband uit Zwolle.

Enthousiasme

Het jongste lid is 12, het oudste lid 27. De muziek is wat hen bindt. The Craic staat voor meerstemmige zang, een veelheid aan instrumenten en een bak vrolijk enthousiasme. Dit collectief van jonge, gedreven muzikanten verdiept zich voor het Wereldberoemde Verhalenfestival (WBVF) in de twee helden uit de club van 27. De Zwolse theatermaker Wietse Klok weeft de liedjes aan elkaar met verhalen over deze illustere club van 27.

Oud of jong: gewoon gaaf om te zingen

Levensstijl

Robert Johnson (1911-1938) overleed op zijn 27e door vergiftiging en geldt als het eerste lid van de club van 27.Hij zou zijn ziel aan de duivel hebben verkocht in ruil voor zijn weergaloze Delta Blues stijl. Inmiddels staat Forever 27 symbool voor invloedrijke musici met een levensstijl gekenmerkt door overmatig drugs- en alcoholgebruik die allemaal overleden toen ze 27 jaar oud waren. Amy Winehouse (1983-2011) stierf toen de leden van The Craic nog peuters en tieners waren. “Maar tijd speelt geen rol”, vertelt contrabassiste en zangeres Luca Bults.

Persoonlijkheid

“Amy Winehouse is krachtig, ze vertelt echt een verhaal en ze is een intrigerende persoonlijkheid. Ze is groot geworden met nummers als Valerie, Black to Black en Rehab. Haar nummers zijn heel gaaf om te zingen. Zowel Amy Winehouse als Robert Johnson zingen met hun hart. ‘They have been there’. Je hóórt dat ze hebben meegemaakt wat ze zingen. Onder meer daarom zijn ze grote voorbeelden voor ons.” 

Lachen
De instrumentele bezetting van The Craic is: piano, zang, gitaar, contrabas, ukelele, accordeon, saxofoon, drums en cajon. De muzikanten zetten alles in voor de meest intense vertolking van hun helden. Zangeres en accordeoniste Meike Beumer: “Johnson heeft maar één plaat gemaakt maar is nog steeds wereldberoemd. Dat is best bijzonder en tof. Je kent hem van nummers als Cross Road Blues en Come on in my kitchen. Zijn songs nemen je mee en zijn teksten zijn heel fijn om te zingen. Ik ga er automatisch van lachen en me goed voelen. Ik kom los als ik het zing.”

Doorgroei
Meerdere makers die voorstellingen en concerten samenstellen voor WBVF op 9 en 10 april krijgen de mogelijkheid onder regie hun optreden uit te breiden voor het volgende festival van Festivalplatform Zwolle Unlimited. Dat is Festival Het Tussenland in juni. De muzikanten van The Craic kijken ernaar uit, want op Tussenland wordt een speciaal Forever 27-podium ingericht, waar niet alleen zij maar ook andere jonge muzikanten uit Zwolle en de regio helden uit de club van 27 zullen vertolken. “Voor ons is dit een toffe kans om dieper in de muziek en de liedteksten van deze tragische en geweldige artiesten te duiken en meer optreedervaring op te doen”, aldus Beumer en Bults. “Ook bouwen we repertoire op en ontmoeten we nieuwe muzikanten. Festivalplatform Zwolle Unlimited geeft ons als band nieuwe ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst.”

Tickets en meer informatie voor het Wereldberoemde Verhalenfestival in Zwolle zijn verkrijgbaar via www.wbvf.nl. Robert Johnson is opgenomen in de muziekroute van 9 april, Amy Winehouse in de muziekroute van 10 april.