Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Celstraf voor wapenopslag Zwolle, maar vrijspraak voor oudejaarsmoord

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De 46-jarige Michel B. uit Zwolle is woensdag veroordeeld tot 6 jaar cel voor betrokkenheid bij de grote wapenopslag die in 2020 op landgoed Schellerberg is gevonden. Voldoende bewijs voor de moord op Henk Wolters op 31 december 2019 in Zwolle is er echter niet.

Dat bleek woensdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Beide zaken zijn nauw met elkaar verbonden door de vondst van het vermoedelijke automatische vuurwapen waarmee op 31 december 2019 Henk Wolters is geliquideerd. Dat wapen, een Glock 17, lag in een van vijf ingegraven tonnetjes bij landgoed Schellerberg die op 8 september 2020 toevallig ontdekt zijn. In totaal werden er negen automatische vuurwapens, 21 scherpe handgranaten en vijftien vuurwapens gevonden.

Op die Glock 17 zat DNA van de 46-jarige Michel B. Zijn DNA zat onder meer op de trekker van het moordwapen. En met dat wapen, zo achtten de rechters bewezen, is Henk Wolters vlak bij zijn woning aan de Buitengasthuisstraat doorzeefd door kogels. Hij overleed op straat. Daarna is van het wapen onder meer de loop vervangen, is het ingepakt en in een van de vijf tonnetjes gestopt in de ondergrondse opslag aan de Schellerberg. Het is het moordwapen, zo bleek al uit een analyse van een wapendeskundige die op de zitting uitlegde welke sporen op de hulzen zijn teruggevonden. De rechtbank acht bewezen dat de opslag van B. was. Hij had dus de beschikking over het moordwapen, was in Zwolle ten tijde van de moord en zou een motief hebben. Dat zou een vermeende ruzie zijn tussen hem en Wolters.

Maar het scenario van het Openbaar Ministerie dat het B. was die de kogels op Wolters afvuurde, is volgens de rechtbank te speculatief. B. had geen alibi, was in Zwolle ten tijde van de moord en liet volgens het OM bewust zijn telefoon thuis om niet traceerbaar te zijn. Maar B. is die bewuste avond niet aan de Buitengasthuisstraat gezien en er zijn ook geen sporen van hem aangetroffen. ‘’Het is een te grote stap dat hij dan ook de schutter is geweest. Dit alles is onvoldoende om redelijke twijfel uit te sluiten’’, las de voorzitter voor uit het vonnis.

Tegen B. was in totaal 27 jaar cel geëist.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 18 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 19 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 20 uur geleden