Afbeelding

OM eist 27 jaar cel voor moord en wapenopslag in Zwolle

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZWOLLE – Tegen de verdachte van de moord op Henk Wolters en van betrokkenheid bij de ondergrondse wapenopslag op de Schellerberg is woensdag 27 jaar cel geëist. ‘’Wie praat, die gaat, zeggen ze in sommige kringen.’’

door Michiel Satink

In een bosperceel op landgoed Schellerberg net buiten Zwolle werd op 8 september 2020 door twee personen met een metaaldetector een ingegraven tonnetje vol wapens gevonden. Na uitvoerig onderzoek worden nog eens vier tonnen opgegraven. In totaal worden er dan negen automatische vuurwapens, 21 scherpe handgranaten en vijftien vuurwapens gevonden. Het is de wapenopslag van Michel B., zegt het Openbaar Ministerie te weten. Waarom? Op veel wapens wordt zijn dna-materiaal gevonden en worden zijn vingerafdrukken aangetroffen. Een van de wapens was een Glock 17 waarmee volgens het Openbaar Ministerie op oudjaarsdag 2019 Zwollenaar Henk Wolters is geliquideerd. De man overleed die avond vlak bij zijn huis aan de gevolgen van 45 schotwonden. Op dit wapen zat DNA van de 46-jarige Michel B.

Het kan volgens de twee officieren van justitie niet anders dan dat B. de schutter moet zijn. Na de moord zat zijn dna niet alleen op de wapen maar ook op het verpakkingsmateriaal dat om de Glock heen zat. Na de liquidatie zijn wel onderdelen van het wapen vervangen. B. was ook in Zwolle ten tijde van de moord. Het OM ziet ook een mogelijk verband met de moord op Robert Voorhorst in september 2014 in Stadshagen. In dat onderzoek kwam een handschrift naar voren dat zeer waarschijnlijk dezelfde is waarmee stickers op verpakkingen van wapens uit de opslag zijn beschreven. En dat moet, aldus het OM, het handschrift van B. zijn.

Er is volgens het OM maar een reden waarom de Glock 17 is aangepast: om het gebruik bij de moord op Wolters te verhullen. B. heeft veel wapenkennis, maar wist niet dat het gevonden wapen nog onderdelen bevatte die ook sporen achterlaten. Volgens de officieren van justitie verwijderde hij de loop omdat hij wist dat die specifieke sporen achterlaat op de kogels. ‘’Maar hij had dus net niet voldoende wapenkennis’’, aldus een van de officieren van justitie. Dat hij niet wist van die unieke sporen die het aangepaste wapen anders dan via de loop en de slagpin achterliet, bleek op de zitting vorige week waarin hij dat aangaf. ‘’Degene die het wapen ombouwde, maakte een foutje. En dat foutje past in de lacune in kennis van B.’’, aldus de officier van justitie.

Een alibi had hij niet, ‘’ondanks zijn pogingen mensen te vinden die hem tussen 20 en 21 uur die avond in de Indische Buurt gezien zouden hebben’’. Pas na 22 uur straalt zijn telefoon deze buurt aan. En dan was er nog een mogelijk conflict dat de verdachte met Wolters had. Wolters zou een wapen van B. gestolen hebben. Ook wist het slachtoffer veel over B. en over de wapenopslag en vormde zo ‘’een directe bedreiging voor de verdachte’’. Bovendien is Wolters gaan verklaren over de handel en wandel van de verdachte. ‘’Wie praat die gaat, zeggen ze in sommige kringen’’, aldus een van de officieren van justitie.

Het mogelijk praten van Wolters over B. maakte dat de verdachte snel moest handelen. ‘’Met de mistige oudejaarsavond in het verschiet doet zich een kans voor. Michel is toch altijd in Zwolle op oudejaarsavond.’’ In de mist, met knallen van vuurwerk op de achtergrond, schoot B. twee magazijnen leeg op Wolters, aldus het OM. ‘’B. is een ervaren schutter. Al rennend moet een magazijn in het wapen vervangen zijn. B. kan dat.’’

Volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers kan het niet anders dan dat er meerdere schutters zijn geweest. ‘’Er zijn meer dan 60 kogels afgevuurd.’’ Hij benadrukte dat Michel niet meer vastzit op verdenking van de moord. Sinds die beslissing door de rechtbank ‘’zijn er geen nieuwe feiten bij gekomen.’’ B. heeft elke betrokkenheid steeds ontkend. Het verhaal dat Wolters over hem ging verklaren of eerder een van de tonnetjes had opgegraven, deed hij af als onzin. Dat niemand wilde verklaren dat hij ten tijde van de moord bij vrienden zat, was uit angst voor de familie van het slachtoffer, zo zei hij.

B. heeft elke betrokkenheid steeds ontkend. Het verhaal dat Wolters over hem ging verklaren of eerder een van de tonnetjes had opgegraven, deed hij af als onzin. Dat niemand wilde verklaren dat hij ten tijde van de moord bij vrienden zat, was uit angst voor de familie van het slachtoffer, zo zei hij. B. zei dat zijn gezin kapot gaat door de verdenking. ‘’Ik heb Henk Wolters niet vermoord, die wapens zijn mijn eigendom niet, ik had er de beschikking niet over en ik heb ze daar niet verstopt.’’ 

Het vonnis volgt op 4 mei.