Bart van der Kolk verheugt zich op de Grassparty in Wijthmen.
Bart van der Kolk verheugt zich op de Grassparty in Wijthmen. Foto: Gerard Meijeringh

Grassparty bijzonder feestje voor Wijthmen en Herfte

· leestijd 1 minuut Algemeen


(door Gerard Meijeringh)

WIJTHMEN - Het dorp Wijthmen en buurtgemeenschap Herfte maken zich op voor de Grasspartij, dat traditiegetrouw plaatsvindt in het eerste weekend van september. “Het is mooi dat we dit met zo’n mooi clubje voor elkaar kunnen krijgen. Daar ben ik trots op”, aldus voorzitter Bart van der Kolk van de organiserende Stichting Evenementen Wijthmen.

De Grassparty ontstond 34 jaar geleden aan de Wijthmenerplas. “Daar was een fuif in een tent zonder vloer. Een aantal jaren later is het evenement naar Wijthmen verhuisd”, vertelt Bart van der Kolk. De organisatie bestaat uit twaalf personen. “De Grassparty is een feestje om te organiseren. We zijn allemaal kameraden van elkaar en zoeken altijd naar nieuwe mensen. We konden geen mannen vinden, nu hebben we er twee vrouwen bij. Dat is het voor het eerst, een traditie is doorbroken”, lacht Van der Kolk.

Het dorpsfeest begint komende vrijdagmiddag met een optocht voor de jeugd. Op hun versierde skelter of fiets maken kinderen een rondje door het dorp en zetten koers naar de feesttent, die ook dit jaar weer is te vinden tegenover Café de Mol. Vervolgens begint om 16.00 uur de vrijdagmiddagborrel. ‘s Avonds is er een buurtspel in de vorm van een pubquiz, waarin de verschillende straten tegen elkaar strijden. Het thema is dit keer Hardrockcafé Wijthmen. Tijdens deze avond wordt de muziek verzorgd door rockband Steam Sister en DJ Kappa. 

De zaterdag begint om 11.00 uur met de tractor oldtimertocht. “Dat is een echte publiekstrekker. Soms doen er wel 140 tractoren mee en er komen ook mensen uit omliggende dorpen”, vertelt Van der Kolk. Om 11.00 uur is er ook de motortourtocht. Om 13.00 uur is er een zeskamp. Dit keer binden verschillende keten de strijd met elkaar aan. Om 16.00 uur start de feestmiddag met een DJ. ‘s Avonds is er een feestavond met coverband Still Blue en DJ Kappa. 

Zondag staan er vanaf 11.00 uur een fietstocht en een wielertocht op het programma. Om 13.00 uur is er een bingo en drie uur later gaan de Highland Games van start. “Vroeger voetbalden Wijthmen en Herfte tegen elkaar. Nu gaan we terug in de tijd in de vorm van de Highland Games”, aldus Van der Kolk. Om 16.00 is het slotfeest met de band Barcode en enkele Grassparty-DJ’s.
Van der Kolk kijkt reikhalzend uit naar het dorpsfeest, waarbij hij zich geen moment zorgen maakt over de organisatie.
“Het loopt altijd. We organiseren dit al zolang. Iedereen kent z’n taken en we worden ook geholpen door vrijwilligers. Dat zijn vaak mensen buiten Wijthmen, die wel een link met ons dorp hebben. Het is geweldig dat je met z’n allen zo’n mooi feest kunt neerzetten. Op zaterdag zie je ruim zeshonderd mensen rondspringen in de tent. Prachtig.”


Gerard Meijeringh