Hans aan de whiskybar van Patrick Fidder waar maandelijks de Blue Water Whiskyclub Zwolle (BWWZ) ‘resideert’. Offringa is daar geen lid van. “Ik ben geen clubjesmens en ben nergens lid van. Dan zou ik geen sociaal leven meer hebben. Incidenteel kom ik er wel want het is een prima gezelschap.”
Hans aan de whiskybar van Patrick Fidder waar maandelijks de Blue Water Whiskyclub Zwolle (BWWZ) ‘resideert’. Offringa is daar geen lid van. “Ik ben geen clubjesmens en ben nergens lid van. Dan zou ik geen sociaal leven meer hebben. Incidenteel kom ik er wel want het is een prima gezelschap.” Foto: Pedro Sluiter

‘Ik ben een genieter, geen drinker’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kroeggesprek met Hans ‘Whisky’ Offringa

(door Peter de Jong)
ZWOLLE - Whisky, schrijven, corona; het zijn momenten uit het leven van Zwollenaar Hans Offringa. Wel belangrijke momenten waarbij met name corona – Hans is nagenoeg hersteld van long covid – hem lang in een greep van ‘komt het nog goed’ hield. Het is goed gekomen want de whisky man zit boordevol verhalen tegenover mij in de bibliotheek van Patrick’s whiskybar in hotel Fidder. Dit wordt met recht aangenaam verpozen.

‘Back in life’, hij straalt het uit. Uiteraard drinkt hij een whisky, mellow en een tikje moutig, met een glas bier erbij. Patrick’s whiskybar is hem goed gezind zoals het Kroegje in de Steenstraat hem eveneens kan bekoren. “Leuk, ouderwets, een veilige plek en eigenaresse Sylvia is echt een hele aardige herbergierster”, zegt Hans. Zo heeft hij in Zwolle meer fijne plekken. Het Wijnhuis en de Tagrijn waar Hans de ‘transitie’ van oud naar nieuw waardeert. Een mooi rondje, hoe is het verder met hem? “Twee jaar geleden kreeg ik corona, aansluitend werd het long covid. Becky (Hans’ partner waar hij lief en leed mee deelt/PdJ) en ik waren op dat moment in Charleston Amerika. Mijn energie was nihil, ik had concentratieverlies, kwam niet uit mijn woorden. Mijn reuk bleef, daar was ik heel blij mee. Toch waren er momenten van twijfel, soms paniek, komt het nog goed? Gelukkig ben ik hersteld, wel 15 kilo afgevallen, werk in het zwembad van Windesheim nog aan mijn conditie maar het leven van voorheen lacht mij weer toe.”

The Whisky CoupleHans en whisky, het een kan niet zonder het ander waarbij echtgenote Becky inmiddels een belangrijke rol heeft. Samen met haar is het stel wereldwijd bekend als ‘the whisky couple’. Sterker, Hans geeft maar al te graag de meeste credits aan zijn echtgenote die in het magazine ‘Whisky Passion’ -najaar editie 2022 – over vier volle pagina’s samen met Antoine de Koning wordt geïnterviewd met de alleszeggende titel: twee bekroonde vrouwen in de whiskywereld. “Daar ben ik zo trots op”, zegt Hans.

Zwolse whisky

Zwolle 2008; de stad wordt gekroond tot Hoofdstad van de Smaak. Henk van Voornveld (Zwolle Marketing) neemt contact op met Offringa. Zijn vraag: kunnen wij, eenmalig, iets doen met whisky, bijvoorbeeld een Zwolse whisky? Eric Bartels van de gelijknamige Zwolse Wijnkoperij sluit aan, de rest is geschiedenis. Eenmalig wordt twaalf achtereenvolgende jaren. Hans: “toen was het mooi geweest. Op dit moment werk ik samen met Patrick Fidder aan een nieuwe whisky die volgend jaar op de markt komt. Al in 2009 heb ik een leeg vat gekocht, dat gevuld uit een ketel om er jaarlijks een proefmonster van te nemen. Het lag in de bedoeling om vorig jaar te gaan bottelen en op mijn 65e verjaardag te presenteren. Door corona ging dat niet door maar er waren ook problemen met etiketten. Maart 2023 word ik 67, dan gaan wij de whisky presenteren. Inmiddels zijn er al een aantal flessen bij voorintekening verkocht.”

Roman

Voor de nabije toekomst heeft Hans de nodige wensen want er is voldoende input om over whisky te blijven schrijven. Drinken? “Ik ben een genieter, geen drinker. Een dag geen whisky? Whisky zit altijd in mijn hoofd maar drink het niet dagelijks. Elke twee jaar maken Becky en ik de whisky almanak waarin 50 tot 60 procent nieuw is. Denk bijvoorbeeld aan het alcoholpercentage. Dat kan veranderen. Zelf denk ik bij whisky heel seriematig en wil graag andere domeinen aan whisky verbinden. Becky heeft dat ook, zonder haar kan ik dit niet. Ooit hoop ik nog eens een roman te schrijven. Autobiografisch? Zou kunnen. In mijn leven heb ik veel meegemaakt. Volgende maand ontvang ik voor de eerste keer AOW, daar hoef je niets voor te doen. Leeftijd is een cijfer, karakter is rijpheid.”
Meer lezen over Hans Offringa: www.whiskyboeken.nlGerard Meijeringh

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 21 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 21 uur geleden