Waxinelichtjes in de vitrine van Echte Bakker Groot Koerkamp.
Waxinelichtjes in de vitrine van Echte Bakker Groot Koerkamp. Foto: Aangeleverd

Bakkers in Zwolle doen de lichten uit en de kaarsen aan

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Verschillende Zwolse bakkers hebben zaterdag meegedaan aan een landelijke actie. Bij veel bakkerijwinkels in het hele land gingen de lichten uit en de kaarsen aan omdat er grote zorgen zijn over de hoge energieprijzen. “Dit is een noodgreep. Het is 5 voor twaalf voor heel veel bakkers”, aldus Eveline van den Hul - Hoekman van Echte Bakker Groot Koerkamp in Assendorp.

(door Gerard Meijeringh)

De winkel in Zwolle was een van de bakkers die meedeed aan de actie. “We hebben de verlichting uitgedaan en 44 jampotjes met waxinelichtjes neergezet. Als het licht uitvalt, doe je de kaarsen aan. Dat geldt nu voor ons ook. Dit is een noodgreep. We willen laten zien hoe het ervoor staat”, aldus Van den Hul.

Met de actie willen de bakkers een statement maken. Ze stoppen hun energie liever in het werk wat ze doen, maar in Nederland wordt de situatie voor de ambachtelijke bakkers steeds nijpender. Door de stijgende energieprijzen worden verschillende bakkers bedreigd in hun voortbestaan en hebben al diverse ondernemers de winkel moeten sluiten. 

De overheid heeft wel steun toegezegd. Ondernemers hebben recht op een bedrag van maximaal 160.000 euro voor tegemoetkoming van de energiekosten. Maar er zit wel een addertje onder het gras. Ondernemers kunnen alleen gebruik van deze regeling als ze minimaal 12,5 procent van de omzet kwijt zijn aan energiekosten. Met deze regeling worden de bakkers niet geholpen. Daarom heeft de brancheorganisatie een brandbrief gestuurd naar Den Haag. Als er niets verandert, zal volgens de brancheorganisatie zestig procent van de bakkers in Nederland het niet halen. 

Niet overal is de nood even hoog. Dat komt omdat verschillende bakkers nog een vast energiecontract hebben. Dat geldt ook voor Groot Koerkamp. 

“Maar die van ons loopt in november af. We weten niet wat ons dan te wachten staat. Je hoort verhalen van stijgende energiekosten van 2.000 naar 15.000 euro per maand. Hoe moet je dat oplossen? Het steeds verhogen van de prijzen is ook geen oplossing. Dan moet je straks 5 euro voor een croissantje vragen. Dat betaalt niemand.” 

De actie was een eye-opener voor verschillende vaste klanten van Groot Koerkamp. “Sommige mensen hadden tranen in de ogen. ‘Jullie gaan toch niet echt weg’, zeiden ze. Bakkers zijn de motor in het dorp en in de wijk. Assendorp voelt als een dorp. We hebben heel veel vaste klanten. We hopen dat de boodschap aankomt in Den Haag.”

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 28 mei, 15:08
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48