Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over de jaren ’50 en ‘60 door huisdocent Hans Luiten

· leestijd 1 minuut Algemeen

??ZWOLLE - De Fraterhuis Academie staat zaterdag 19 november van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van de jaren ’50 en ’60 in Nederland. Historicus en huisdocent Hans Luiten buigt zich in dit college aan de hand van vermakelijke voorbeelden en fragmenten over de vraag in hoeverre er sprake was van botsende generaties in het Nederland van de jaren ’50 en ’60.???

De vrouw was ‘handelingsonbekwaam’ tot 1956 en mocht dus niet zonder man of vader een document ondertekenen. De man was ‘hoofd van het gezin’. Burgemeesters konden het zich veroorloven de film Rock around the clock (1956) te verbieden of zonder geluid te laten draaien. Tot zover het stereotype beeld van de ‘saaie’ jaren vijftig.

In de ‘wilde’ jaren zestig zagen we opeens jongeren die zich manifesteerden: muziek in het Kralingse Bos, Damslapers, jongeren die naar Afghanistan afreisden over de hippietrail, de opkomst van Provo en Veronica, de winst van D66 en de Boerenpartij. Was Nederland binnen één generatie zo sterk veranderd? Of is dit een karikatuur? En als er wel veel veranderde; wat waren dan de oorzaken? Aan de hand van vermakelijke beelden behandelt historicus en huisdocent Hans Luiten deze vragen. 

Kom genieten van Provo’s en Pleiners, grote gezinnen en geleide loonpolitiek, migratie en Dolle Mina. ?Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit. ?

De Fraterhuis Academie is de plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.??

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 5 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 5 uur geleden