Artist impression Fraterhuis (architectenbureau De Zwarte Hond in opdracht van Junco B.V.)
Artist impression Fraterhuis (architectenbureau De Zwarte Hond in opdracht van Junco B.V.) Foto: Aangeleverd

Nieuwbouw Fraterhuis in Handelshuys

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Fraterhuis krijgt de langgekoesterde uitbreiding naar vijf zalen in het nieuw te bouwen Handelshuys in het Broerenkwartier als het aan B en W ligt. Ze stellen de gemeenteraad voor om mee te werken aan nieuwbouw op de plek waar nu nog het oude V&D-pand staat en eigenaar te worden van een van de vier gebouwdelen van het Handelshuys. 

Daarin is ruimte voor vijf filmzalen met horeca, een multimediazaal, drie nog in te vullen verdiepingen, een rooftopbar en een publiek toegankelijk uitzichtpunt op het dak. De nieuwbouw geeft het Fraterhuis ruimte om te kunnen groeien van twee naar vijf zalen en te voorzien in de behoefte van de stad en regio op filmgebied.

Wethouder Monique Schuttenbeld (Stadshart en Cultuur) is enthousiast: “Vergelijkbare steden kennen filmtheaters met vijf of zes zalen. Zwolle liep met twee zalen achter, met dit besluit geven we invulling aan onze culturele ambities voor een groeiende stad. Deze plek in de binnenstad miste nog een culturele spot. Het nieuwe Fraterhuis geeft niet alleen een culturele en economische impuls aan het Broerenkwartier, maar aan het hele centrumgebied. Ook het uitzichtpunt op het dak en de rooftopbar zijn een mooie toevoeging voor het Stadshart en gaan veel bezoekers trekken, daarvan ben ik overtuigd. Met deze investering en voorziening maken we Zwolle nog aantrekkelijker als woon- en werkstad.” 

Directeur Henriëtte Boerhof van Filmtheater Fraterhuis is blij: “Geweldig nieuws dat het college dit nu zo heeft besloten. Een prachtige kans voor een toekomstigbestendige (door)ontwikkeling van de film- en beeldcultuur in Zwolle. Het Fraterhuis, inclusief de ruim 130 vrijwilligers, blijft zich daar graag sterk voor maken. We zien dan ook met enthousiasme en vertrouwen uit naar de behandeling in de gemeenteraad.”

De gemeenteraad bespreekt in december de plannen en het voorstel. Wanneer de raad instemt met het investeringsbesluit kan het ontwerp en het bestemmingsplan voor het Handelshuys verder gebracht worden.Als ontwikkelaar en gemeente het eens worden over de kosten van de investering kunnen in de loop van volgend jaar de handtekeningen gezet worden. De sloop van het huidige pand volgt in de tweede helft van 2023, waarna de bouw van start gaat. Het nieuwe Fraterhuis zal naar verwachting in 2025 de deuren openen.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden