Vlnr: Colin Blom, Gerdien Rots en Rick op den Brouw.
Vlnr: Colin Blom, Gerdien Rots en Rick op den Brouw. Foto: Aangeleverd

Steeds meer Zwollenaren stappen in een deelauto

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In Zwolle maken steeds meer mensen gebruik van een deelauto. Volgens Greenwheels is het gebruik in 2022 bijna met een kwart gegroeid. Vorige week woensdag werd de 22ste deelauto van Greenwheels in Zwolle gelanceerd. Een Seat MII Electric met standplaats de parkeerplaats bij de Forelkolk in Zwolle-Zuid. Het was ook de 2.500ste deelauto van Greenwheels in Nederland. 

(door Gerard Meijeringh)

Wethouder Gerdien Rots (ruimte ordening) en Rick op den Brouw, manager operations bij Greenwheels, namen de nieuwste deelauto van Greenwheels officieel in gebruik. Rots was ‘ontzettend blij’ dat het feestje in Zwolle werd gevierd. “In mijn studententijd had ik zelf een deelauto. Toen moest je nog in het handschoenenvakje pen en papier pakken om vervolgens de kilometerstand op te schrijven.” 

Anno 2022 gaat dat een stuk gemakkelijker met een handige app. Rots is blij met het succes van de deelauto in Zwolle omdat de ruimte beperkt is. “Deelmobiliteit is een nieuwe manier om met de openbare ruimte om te gaan. Alles is nu nog afgestemd op autogebruik, maar we gaan dat de komende decennia anders doen. We gaan de auto een beperktere ruimte geven. Zo komt er meer ruimte voor een prettig leefklimaat”, aldus Rots.

In Zwolle stappen steeds meer mensen in een deelauto van Greenwheels. Het aantal gebruikers ligt dit jaar al 21 procent hoger dan in 2021. Ook wordt er langer gereden in de deelauto’s. Vorig jaar was dat nog 4 uur en 10 minuten, dit jaar is dat gemiddeld 4,5 uur. 

De 22ste auto van Greenwheels in Zwolle is een elektrische auto, een Seat Mii Electric. Het is volgens Colin Blom, productmanager bij Greenwheels, de tweede elektrische auto van Greenwheels in Zwolle. Het bedrijf wil de komende jaren het aantal elektrische modellen flink uitbreiden. 

Rick op den Brouw stipt nog een groot voordeel aan van een deelauto. “De auto staat op een vaste plek in de wijk. Je hebt dus altijd de garantie van een parkeerplek. En het gaat heel gemakkelijk. Je schrijft je in via de website en opent de app. Je betaalt de borg en kunt gelijk rijden.” 

Volgens den Brouw draagt de deelauto bij aan de leefbaarheid van steden. “Elke geplaatste deelauto zorgt gemiddeld voor elf auto’s minder op straat. We zien ongelooflijk veel potentie. We zijn op zoek naar centrale punten in de wijken.”

Gerard Meijeringh