Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Belangrijke stap naar een groenere Spoorzone in 2023 zichtbaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Als alles voorspoedig verloopt is eind volgend jaar het eerste deel van het Koggepark klaar. Het college stemde deze week in met het definitief ontwerp voor deze groene loper door Spoorzone Zwolle. Het definitief ontwerp gaat over de eerste fase van het Koggepark. Dat is het stuk dat van het Van Karnebeekpad tot de Hanzelaan loopt. Dit gedeelte wordt als eerste aangelegd.

“Het Koggepark geeft straks midden in de stadse levendigheid van de Spoorzone een plek om even tot rust te komen, of juist om elkaar te ontmoeten, of een stukje te wandelen”, zo laat de gemeente weten. 

Wethouder Spoorzone Gerdien Rots: “Eind volgend jaar kunnen mensen het eerste deel van het Koggepark al ervaren. Dit is dan de eerste echte permanente verandering in de openbare ruimte van dit deel in de Spoorzone. Tegelijkertijd een grote stap naar een groenere Spoorzone die ook beter is voorbereid op de verandering van het klimaat. De groene loper breidt zich de komende tijd verder uit. Samen met onder andere het Spoorpark langs het spoor, heeft de Spoorzone straks een buitenruimte waar het fijn is om te verblijven. Persoonlijk kan ik niet wachten tot het zover is”. 

Groen en toegankelijk

De Koggelaan wordt een fietsstraat waar de auto te gast is. De rijbaan en de trottoirs langs de Koggelaan worden smaller, zodat er meer plek komt voor groen. Op de kades komt beplanting, waar je tussendoor kunt wandelen. Trappen worden zoveel mogelijk vervangen door hellingbanen, zodat de oevers ook toegankelijk zijn voor mensen met een rolstoel of kinderwagen en op diverse plekken komen plekken om te zitten en even uit te rusten. Welke planten er precies komen in het park wordt de komende tijd nog verder uitgewerkt. In ieder geval zullen de planten aantrekkelijk zijn voor insecten en vogels. 

Ter hoogte van het Lübeckplein komt een vlonder aan de waterkant. Hiermee kan de bezoeker het water nog meer beleven en is het plein direct verbonden met het water. “De nieuwe inrichting van de Koggelaan ziet er niet alleen aantrekkelijker uit. Het groen beperkt ook de opwarming van de stad in warme zomers. Bovendien wordt het regenwater vastgehouden in wadi’s. Dit betekent dat het water bij plensbuien in de bodem zakt in plaats van dat het afgevoerd wordt naar het riool. Een deel van het huidige bestratingsmateriaal wordt hergebruikt in de nieuwe bestrating.”

De kruising van de Koggelaan met het Van Karnebeekpad wordt in de eerste fase van de aanleg ook aangepast. De slinger in de huidige aansluiting wordt verwijderd, waardoor de kruising overzichtelijker en veiliger wordt. Ook wordt het fietspad tussen de twee tunnels verbreed. 

Tijdelijk

Het stuk van het Koggepark tussen de Hanzelaan en Oostzeelaan krijgt, vooruitlopend op de definitieve inrichting, een aantal tijdelijke aanpassingen. Zo wordt in ieder geval de fietsstraat in rood asfalt hier doorgetrokken en wordt de groenstrook verbreed. De definitieve inrichting van dit gedeelte van het Koggepark volgt later, samen met plannen voor de openbare ruimte van het Hanzekwartier. Ook de overige delen van het Koggepark dat in de toekomst loopt van de Willemsvaart tot en met Het Gildenhof (Hanzebadlocatie), worden op een later moment uitgevoerd. 

Meedenkgroep

Vanaf het begin is een meedenkgroep van bewoners betrokken geweest bij de planvorming voor het Koggepark. Ook andere stakeholders, zoals het Zonecollege, hebben meegedacht. “De meedenkgroep en de stakeholders zijn enthousiast over het definitief ontwerp”, aldus de gemeente.

De meedenkgroep kwam met twee ideeën die in de eerste fase uitgevoerd gaan worden. In de groenzone bij de Stockholmstraat komt een Blije Bijenberm en de trappen bij het beeld Wharfinger krijgen, dankzij beplanting, een groenere uitstraling. Het Zone College denkt bovendien na over hoe het water langs de Koggelaan zo groen mogelijk ingericht kan worden, zodat het water ook aantrekkelijk wordt voor bijvoorbeeld vissen.

De aanleg van het Koggepark start vanaf april 2023 en duurt tot het einde van dat jaar. Om te zorgen dat het gebied goed bereikbaar blijft, knipt de gemeente de werkzaamheden op in een aantal fases. In het voorjaar van 2024 wordt dan het groen in het Koggepark geplant. Dan is Spoorzone Zwolle een park rijker. De aanleg van het Koggepark wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie en het rijk.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32