Volgens Rosa Kreiter wordt mantelzorg steeds zwaarder.
Volgens Rosa Kreiter wordt mantelzorg steeds zwaarder. Foto: Aangeleverd

Zwolle pakt uit met Maand van de Mantelzorg, juist in deze turbulente tijden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Mantelzorgers, mensen die vanwege een persoonlijke relatie voor iemand zorgen, staat een pittige tijd te wachten. Door te weinig zorgpersoneel, wachtlijsten voor specialistische zorg, inflatie en het feit dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, komt het meer dan ooit aan op de mantelzorger. In november, de Maand van de Mantelzorg, georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg van ZwolleDoet!, is het hun moment om even te ontspannen.

“Mantelzorg overkomt je”, zegt Rosa Kreiter van ZwolleDoet! “Je krijgt een kind met een handicap, je vader wordt chronisch ziek of je buurvrouw raakt slecht ter been. Mantelzorgers zijn dus lang niet alleen volwassenen die voor hun ouder wordende ouders zorgen. Denk ook aan kinderen die dagelijks rekening houden met een ouder met een verslaving. Of een broertje dat het huishouden doet, omdat zijn ouders telkens met zijn zieke zus naar het ziekenhuis moeten.”

Mantelzorgers vinden het zorgen voor de ander vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Op de Dag van de Mantelzorg (10 november) wordt daar in het hele land bij stilgestaan. In Zwolle niet alleen op die dag, maar in de hele maand november.

Enorme behoefte

Rosa Kreiter is er trots op dat Zwolle zo uitpakt: “We organiseren een maand lang allerlei activiteiten. Van een avondje uit tot een informatieve bijeenkomst.” 

Dat de behoefte hieraan groot is, blijkt uit het feit dat enkele activiteiten binnen 24 uur na het publiceren van de agenda vol zaten. “1.200 mantelzorgers hebben zich binnen een dag aangemeld. Een record. In totaal nemen er ruim 1.700 mantelzorgers deel aan het programma deze maand.”

Nijpende situatie

Rosa ziet een directe relatie tussen de behoefte aan de activiteiten en de nijpende situatie waarin veel mantelzorgers momenteel verkeren. “Mantelzorg wordt steeds zwaarder. Wachtlijsten worden langer, waardoor mensen met bijvoorbeeld mentale klachten langer op zorg wachten. Dan komt het aan op de mantelzorgers om hen heen”, aldus Rosa Kreiter. 

“In zorginstellingen is al tijden een tekort aan zorgprofessionals en ouderen blijven langer thuis wonen, waardoor ook in die situaties meer betrokkenheid van mantelzorgers nodig is. De inflatie en de stijging van de energieprijzen maken het nog pittiger. Ik was onlangs bij een gezin waar intensieve zorg nodig is voor hun kind. Een van de ouders moet constant in de buurt zijn, anders kan het misgaan. Hierdoor kan die moeder niet volledig werken. In combinatie met de stijgende (energie)prijzen maakt dit gezin dus een lastige tijd door.”

Agenda

De hulp voor mantelzorgers is er niet alleen in de Maand van de Mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg organiseert het hele jaar door activiteiten, lotgenotencontact, voorlichting en ontspanning. Ook zijn de consulenten mantelzorg er met een luisterend oor en advies. 

In de Maand van de Mantelzorg is er nog plek bij de Vuurworkshop voor mantelzorgers vanaf 12 jaar (11 november) en bij de theatervoorstelling op 18 november. Zie www.zwolledoet.nl/agenda.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 12 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 13 uur geleden