Ton Norp in 2020 achter de frituur.
Ton Norp in 2020 achter de frituur. Foto: Pedro Sluiter Foto

Extreme energiekosten definitieve nekslag voor Snackcorner Norp

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - De hoge energieprijzen zijn een nachtmerrie voor ondernemers. Voor Snackcorner Norp betekende het de definitieve nekslag. Onlangs ging de snackbar al dicht en vorige week konden klanten nog terecht voor ingevroren snacks. Zaterdag gooide eigenaar Ton Norp de deuren definitief in het slot. “Langer doorgaan was niet verantwoord”, aldus Ton Norp.

Norp had al enige tijd geleden bepaald dat het einde van de snackbar in zicht was. Dat had alles te maken met zijn ziekte. “Vorig jaar december ben ik overvallen door het bericht dat ik uitgezaaide nierkanker had. Daarna ben ik minder dagen open gegaan, ook omdat we toen al een medewerker tekort kwamen. Gelukkig is de ziekte momenteel redelijk stabiel.” 

Onvoorstelbaar hoge kosten

Norp had rustig willen toewerken tot de sluiting van de zaak, maar de explosieve energiestijgingen heeft alles veranderd. En de afgelopen periode waren de prijzen van diverse producten ook al gestegen. “Tien liter frituurvet kostte in september vorig jaar 18 euro. Dit jaar was dat in september 34 euro. Als je bedenkt dat ik 140 liter nodig had in de week, dan praat je over veel extra kosten. En de prijs van kalfsvlees is zo’n vijftig procent omhoog gegaan. Een zak bloem van 25 kilo kost nu 29 euro, dat was 18 euro. En de prijs van boter is bijna verdubbeld”, aldus Norp. Maar dat is niets vergeleken met de stijging van de energieprijzen. “In september vorig jaar had ik een energierekening van 1.300 euro. Nu was dat 5.800 euro. En dan moet de winter nog beginnen. Dit gaat nergens meer over. Het was belangrijk om snel te stoppen om de kosten onder controle te houden.”

Tegenslag op tegenslag

“Het begon met corona. We leverden veel aan restaurant en cafés, maar deden ook buffetten, vergaderlunches en feesten bij de mensen thuis. Dat viel ineens weg. We hadden ruim veertig procent minder omzet. Toen het einde van de corona in zicht was, kwam mijn ziekte eroverheen. Dan mis je weer omzet en kun je niet bijkomen. Vervolgens kregen we te maken met veel hogere inkoopprijzen en daarna kwamen de extreme energieprijzen. Daar was niet meer tegenaan te werken.” De sluiting zorgde voor veel emotie bij Norp. “Inmiddels is het wat ingedaald, maar het blijft moeilijk. Maar je moet positief blijven. Ik heb gelukkig veel steun van mijn familie gehad. Zeker van mijn zus Mariëlle. Ze is goud waard. Ik had graag mijn eigen traject willen kiezen. Langzaam met z’n allen toewerken naar het einde. Het heeft niet zo mogen zijn.  Ik kijk terug op een hartstikke mooie tijd met verrassende en lieve ontroerende momenten.” 

Familiebedrijf

En dus kwam er een abrupt einde aan een van de bekendste snackbars in Zwolle. De geschiedenis van de zaak gaat terug naar 1951. Toen begon Anton Norp, de opa van Ton, een bankbakkerij met een snackhoek onder de noemer Banketbakkerij A.Norp. Later is daar een luik in de muur bijgekomen voor de ijsverkoop”, aldus Norp. In de banketbakkerij stond in de jaren vijftig de eerste softijsmachine van Zwolle. In 1960 overleed Anton Norp plotseling. De vader van Ton Norp, ook met de naam Anton, nam de zaak op 19-jarige leeftijd over. Negen jaar later schoof hij de banketbakkerij aan de kant. De zaak werd omgedoopt tot Snackcorner Norp. “De bakkerij zat toen net overal te ver vanaf. Je had toen veel banketbakkerijen”, aldus Ton Norp. Hij hielp al van jongens af aan in de zaak. Ruim dertig jaar geleden kwam hij in de vennootschap. 

Ruim vijftien jaar geleden nam hij de hele zaak over. “Wat er daarna is veranderd? Ik heb het assortiment uitgebreid aangepast. De catering heb ik in de beginjaren uitgebreid en de laatste jaren afgebouwd, ook door m’n ziekte. Door de corona was er op het gebied van de catering zoveel concurrentie. Wij zijn, al voor de corona, verder gaan specialiseren met onze kroketten voor restaurants. Dat werd steeds belangrijker. Maar op een gegeven moment zaten we op onze maximale capaciteit. Je moet ze wel allemaal met de hand rollen.”

Zwols product

Het maken van snacks voor restaurants is de laatste bedrijfsactiviteit van Snackcorner Norp. Ook daar komt over een aantal maanden een einde aan. “De restaurants vinden het jammer dat ik stop. Er valt toch een specifiek Zwols product weg.” 21 september was de snackbar voor het laatst open. “Het was extreem druk. Ik was positief verrast, ook door alle positieve woorden, berichten, bloemen, kaartjes, flessen wijn en drank. Vorige week konden mensen nog terecht voor ingevroren producten. Dat is nu ook over”, aldus Norp.

Toekomst 

Hij heeft geen idee wat hij straks gaat doen. “Met mijn ziekte kom ik nooit ergens in vaste dienst. Misschien kan ik straks wat hand- en spandiensten verlenen bij collega’s of werken bij evenementen. Ik weet het echt niet. Ik ben daar nu nog niet mee bezig.”

Gerard Meijeringh