Volt-vertegenwoordiger Cankut Ercan wil verbinden door overeenkomsten en geen verschillen te zoeken. “Dat is mijn mens zijn, constructief”, aldus Ercan.
Volt-vertegenwoordiger Cankut Ercan wil verbinden door overeenkomsten en geen verschillen te zoeken. “Dat is mijn mens zijn, constructief”, aldus Ercan. Foto: Pedro Sluiter

‘Zwolse horeca mooi voorbeeld van internationaal denken’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Cankut Ercan – midden dertig - is vertegenwoordiger van Volt in de Zwolse gemeenteraad. Tevens is hij als docent-coach Entrepreneurship & Start-ups werkzaam bij het Centre for Entrepreneurship van Hogeschool Windesheim, waar zij jonge studentondernemers begeleiden in en adviseren over ondernemerschap en studeren. Dat doet hij op een manier die zich laat omschrijven als ‘Van Gaaliaans’ waarmee jongeren handvatten krijgen aangeboden om persoonlijk weerbaar te zijn. Mike van de Streek van StreetSkills (freestyle voetbal om kinderen in beweging te brengen en zelfvertrouwen op te bouwen) en Liselotte Volkers van Volcare (modieus en lekvrij ondergoed) zijn voorbeelden van studentondernemers die met ondersteuning van het Centre for Entrepreneurship hun onderneming hebben weten op te zetten.

(door Peter de Jong) 

Als jij jezelf mag voorstellen, wat zeg je dan?

“Ik ben een verbinder die overeenkomsten zoekt, geen verschillen. Constructief, dat is mijn mens zijn - hoewel de dialoog soms best lastig kan zijn. Ik werk toe om dagelijks te verbeteren. Samen optrekken, dat is wat ik wil. Ook in de gemeenteraad, waar ik als nieuwkomer sinds vorig jaar gemeenteraadslid ben namens de partij Volt.”

Wat heb jij met Zwolle?

“Deze stad betekent voor mij warme gevoelens, mooie herinneringen en een stad waar de gunfactor heel bepalend kan zijn. Ik woon hier met veel plezier en heb in mijn jonge jaren gevoetbald voor Zwolsche Boys – op nummer tien – en later bij CSV’28. Vanwege studies is mijn sportcarrière op een laag pitje beland. De businessclub van PEC Zwolle is mij bekend; ons familiebedrijf was sponsor en daar ontmoet je als het ware Zwolle in het klein.”

Al een Blauwvinger gevoel?

“Zeker, een Blauwvinger is trots op zijn afkomst, net zoals ik trots ben op zowel mijn Nederlandse als Turkse roots. Ik ben van Turkse komaf, geboren in Apeldoorn, en getogen in Wezep en Zwolle. Wat Blauwvingers delen is samenwerking. Ik zie mijzelf als een 21e eeuwse Blauwvinger.”

Jouw partij Volt staat voor internationaal denken, lokaal doen. Vertaal dat eens naar de Zwolse horeca; hoe Volt is die?

“Die is erg Volt! Concreet betekent dat allereerst samenwerken - zo zien wij de nieuwe politiek. In de Zwolse horeca zijn het ZwolleFonds en de Horeca Evenementen Stichting (HESZ) daar mooie voorbeelden van. Daarnaast is het ‘des Volts’ om voorbij je eigen (lands-/gemeentegrenzen) te kijken en te leren van anderen! Ook dat doet de Zwolse horeca door de beste internationale gerechten naar Zwolle te halen en deze dan voor te bereiden met een eigen, Zwols, sausje.”

Louis van Gaal noem jij een voorbeeldmens, waarom?

“Voor mij heeft hij, zeker als mens, een warme persoonlijkheid. Hij is van oorsprong onderwijzer, een persoon met geduld die de jeugd kansen geeft en de jongeren ook daadwerkelijk betrekt in zijn plannen. Dat spreekt mij enorm aan en ook heeft Van Gaal in de loop der jaren blijk gegeven dat hij zich kan aanpassen - een belangrijke eigenschap. Hij is ook iemand die buiten de gevestigde kaders wil denken en daarmee soms een beetje recalcitrant is.”

Jij zegt: ik wil iedere dag beter worden. Kan dat?

“Dat kan, elke dag 1 procent erbij is ook beter worden. Ik stel voor mijzelf dagelijks doelen vast om bijvoorbeeld net iets meer aan de weet te komen. Bij mij werkt dat.”

Adviseren is een belangrijk werkthema voor jou; wellicht een advies voor de Zwolse horeca?

“Ik heb al gezegd, onze horeca is geweldig en heeft de basis meer dan op orde. Ik zou ervoor pleiten om de kennisuitwisseling en samenwerking die ze nu heeft op grotere en structurelere schaal uit te voeren, zodat we allemaal van elkaar kunnen blijven leren en elkaar kunnen blijven uitdagen. Binnen onze gemeenteraad is juist de samenwerking ook van grote waarde namelijk. Met de juiste handvatten kan voor de lange termijn de weerbaarheid van onze horeca worden vergroot.”

Tot slot, jouw horecarondje Zwolle. Hoe ziet dat eruit?

“Een kopje koffie bij espressobar Maling, een heerlijke en gezonde smoothie bij Smooth Fruit Therapy aan de Grote Markt en daarna is er voor mij volop keuze. De Hofvlietvilla, de Hoofdwacht, het Academiehuis de Grote Kerk als cultureel erfgoed; de horeca is goed vertegenwoordigd in de stad maar kan natuurlijk altijd beter - dan denk ik aan uitbreidingen zoals Saeed met hun werkwijze en de vestiging van keukens uit landen over de hele wereld. Ik maak ook citytrips naar andere steden om te zien wat zij bieden.”


Gerard Meijeringh

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden