Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Echtpaar Nijdam zestig jaar getrouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De heer en mevrouw Nijdam - Leinenga waren op dinsdag 27 december 60 jaar getrouwd. Wethouder Michiel van Willigen ging vrijdag bij het echtpaar op bezoek om hen persoonlijk te feliciteren.

Hennie en Jan Nijdam zijn geboren in 1937. Hij in Groningen en in Hoogezand-Sappemeer. Zij is afkomstig uit een schippersgeslacht. Haar vader en moeder voeren op een schip. Ze is in Groningen in de kost gegaan bij familie en heeft de coupeuse opleiding gedaan. Daarnaast was ze werkzaam in een schoenenwinkel. Jan Nijdam heeft verschillende banen gehad. Hij zat vroeger in de oliehandel en is vervolgens bij de gemeente gaan werken als meteropnemer. Daarna is hij in dienst gekomen bij computerbedrijf Cevan. Omdat hij een bezige bij was, deed hij daarnaast nog verschillende klussen, zoals rijinstructeur. Later ging hij ook nog bij een stoffeerder aan de slag. 

Het echtpaar heeft twee dochters, hun partners, zeven kleinkinderen en acht achterkleinkinderen en een negende is op komst. Samen hebben ze veel vrijwilligerswerk gedaan. Jan Nijdam is jaren actief geweest in de kerk als diaken en ouderling.

Toen hij met pensioen ging werd hij net als wat Hennie Nijdam al jaren deed, vrijwilliger in het bejaardencentrum (Talmahuis) in Groningen. Beiden hebben hiervoor een koninklijke onderscheiding gekregen.

Ze vierden altijd vakantie op de camping in Hardenberg. Ze hadden een eigen caravan en genoten hiervan. De laatste jaren dat ze een caravan hadden stond deze in Ommen. Helaas kreeg Jan Nijdam toen hij net thuis was van zijn geliefde plekje een hersenbloeding. Dit maakte dat hij in een rolstoel kwam te zitten en in een verpleeghuis in Groningen werd opgenomen. Vanwege de hoeveelheid zorg is besloten om de overstap te maken naar Zwolle, dichter bij de kinderen. 

Hennie Nijdam heeft samen met professionele hulpverlening de zorg op zich genomen. Dit is een pittige opdracht en het begint zijn tol te eisen. 

Waar ze vroeger heel erg actief was met handwerken, lukt het haar nu niet meer om iets op te pakken, omdat haar energie dit niet meer toelaat.

Gelukkig wonen ze nog samen in hun appartement.

Gerard Meijeringh

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen gisteren
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02