Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Jan Terlouw inspireert in zijn Preek van de Leek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw liep afgelopen zondag als een broze en 91-jarige oude man naar het spreekgedeelte in de Adventskerk, maar zijn boodschap was helder en krachtig.

(door Ingrid Oosten)

Het initiatief was al voor corona gemaakt en kon nu eindelijk doorgaan: de Preek van de Leek. Kerkelijk werker Dirk Jan Steenbergen wilde het graag samen laten vallen met de gezinsviering, die elke eerste zondag van de maand gevierd wordt, waarin kinderen ook aan de slag gaan met een thema, maar op hun eigen manier en aansluitend bij hun beleveniswereld.
Deze zondag buigen de kinderen zich over de opdrachten uit de film van het boek ‘De Koning van Katoren’, dat Terlouw heeft geschreven.

Ondertussen luisteren de volwassenen ademloos naar Terlouw. “Door de oorlog in Oekraïne moet ik vaak terugdenken aan mijn eigen kinderjaren, gedurende de Tweede Wereldoorlog, want dat geweld vergeet je nooit. Ook denk ik er nu aan terug, omdat ik in Zwolle ben, vlakbij het huis van mijn jeugd in Wezep. De Zuiderzeestraatweg zag in september 1944 zwart van de hongerlijders uit het Westen. Opa’s die eten zochten voor hun kleinkinderen. Na de spertijd werden ze ondergebracht in de kerk en het verenigingsgebouw in Wezep. Mijn vader, een dominee, maakte contact, sprak een paar bijbelverzen ter bemoediging, niemand zei ‘pleur op’, maar alle opa’s wilden hem even aanraken. Ze wilden gezien worden. En daar draaide het toen en nu nog steeds om: solidariteit; omzien naar elkaar, bewust zijn van saamhorigheid. Dit zagen we ook tijdens de pandemie, mensen vereenzaamden, omdat ze gezien willen worden.”
Terlouw vervolgt zijn betoog: “We moeten ook solidair zijn naar de natuur. Wij mensen vernietigen de aarde, maken het koraal kapot, dumpen plastic in de oceaan, kappen oerwouden. Het evenwicht is weg en daarmee vernietigen we de toekomst voor de kinderen. Maar er is ook hoop, want er is bewustwording. We moeten de mondiale problemen samen oplossen, alleen dan is er kans van slagen. Zoals de Tweede Wereldoorlog ook voorbij is gegaan, omdat de handen in één zijn geslagen. Zo moeten we ook samen voor onze aarde gaan zorgen. Samen, want we hebben elkaar nodig.”

Op de vraag waarom Terlouw nog altijd op pad gaat om zijn boodschap te verkondigen, hoeft hij niet lang na te denken: “Omdat het zo belangrijk is!” Zijn boodschap is, sinds het boek ‘De Koning van Katoren’, dan ook niet wezenlijk veranderd. “De essentie is hetzelfde, alleen weten we nu veel meer. En omdat mensen het weten, gaan ze het doen, doen voor hun kinderen: de wereld een stukje beter maken.” Terlouw citeert een gedicht met de zin: “Schaars zijn de gidsen die je leven bepalen.” Terlouw blijkt zelf een gids, die afsluit met de boodschap: “Wees solidair, dan zal het allemaal wel gaan.”

Gerard Meijeringh