Annet Kroes geeft de voorzittershamer over aan Luciën van Rossum.
Annet Kroes geeft de voorzittershamer over aan Luciën van Rossum. Foto: Gerard Meijeringh

Luciën van Rossum wil Diezerbrink schoon en veilig houden

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Luciën van Rossum heeft zijn oude functie weer opgepakt. Vijf jaar geleden stopte de eigenaar van Van Rossum IJzerhandel en Beveiliging als voorzitter van Winkelgebied Diezerbrink en nam Annet Kroes zijn taken over. Nu zijn de rollen omgedraaid en is Van Rossum weer ingestapt als voorzitter van de winkeliersvereniging.

(door Gerard Meijeringh)

Van Rossum stopte vijf jaar geleden, omdat hij het privé gezien even te druk had. Twee jaar geleden trad hij weer aan in het bestuur als secretaris. Nu heeft hij voldoende tijd om de taak van voorzitter weer op zich te nemen.

Herinrichting 

De afgelopen jaren is er veel veranderd in winkelcentrum Diezerbrink, dat zich uitstrekt over de Vechtstraat, Thomas a Kempisstraat en de Diezerkade, en overloopgebied is van de binnenstad. De herinrichting heeft het winkelcentrum een stuk aantrekkelijker gemaakt. “We zijn heel blij met de herinrichting en onze klanten ook.” Het plan is nog niet geheel afgerond. “Dit najaar of begin volgend jaar is de Diezerkade aan de beurt. Dat wordt totaal anders ingericht. Zeg maar net als de Vondelkade. Het wordt een langzaam verkeer gebied, waar de automobilist te gast is.”

Autoluw

Het sluit naadloos aan bij de plannen voor de binnenstad en het Noorderkwartier. De Diezerkade ligt daar tegenaan. De gemeente wil deze gebieden autoluw maken. “De auto uit de binnenstad vind ik prima, maar het centrum moet wel bereikbaar blijven voor de automobilist, anders gaat het centrum dood. Er moeten goede faciliteiten zijn, zoals kiss en ride-plaatsen (hub), waar je een half uur kunt parkeren en even je spulletjes kunt inladen. Gelukkig is de gemeente dat wel van plan. Als bij ons iemand komt op de fiets en die koopt een grote barbecue, dan wordt het bezorgd. Een ondernemer kan er ook voor kiezen om het, in overleg met de klant, bij een hub af te leveren.”

Aantrekkelijk winkelgebied

Van Rossum beschrijft Diezerbrink als een aantrekkelijk winkelgebied. “Mooie winkels en mensen komen hier graag. Je zit hier mooi centraal, maar je bent wel goed bereikbaar met de auto. Er is voldoende parkeergelegenheid en het winkelcentrum is goed bereikbaar, ook op de fiets We merken dat steeds meer mensen met de fiets komen. Wel moeten we ervoor waken dat het schoon en veilig blijft.”

KVO

Daarom is het bestuur van Winkelgebied Diezerbrink bezig om het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) binnen te halen, zodat het winkelcentrum een predikaat krijgt van beveiligd gebied. “Een aantal weken geleden hebben we een schouw gehad. We kijken waar de knelpunten liggen en overlast is. Dat is een proces van een jaar. We hopen eind dit jaar/begin volgend jaar het keurmerk te ontvangen.” Het zou een mooi succes zijn voor de winkeliersvereniging, die tien jaar geleden al in Zwolle de trend zette. Diezerbrink was in 2013 de eerste Bedrijven Investeringszone (BIZ) in Zwolle. “Daarna is ook de binnenstad erbij gekomen. Elke winkelier levert een bijdrage voor versiering en activiteiten. De bijdrage is afhankelijk van de WOZ-waarde. Aan de hand daarvan kunnen we investeringen doen en hebben we gesprekken met de gemeente. De gemeente is er verantwoordelijk voor dat het hier schoon en veilig is”, aldus Van Rossum.

Straatmanager

Winkelgebied Diezerbrink wordt bijgestaan door straatmanager Eduard Plate. “Hij treedt in contact met nieuwe huurders. We willen heel graag een bakker en een bloemist in ons winkelcentrum. Hij is actief op zoek. En hij is onze contactpersoon met de gemeente. Hij heeft altijd goede ideeën over activiteiten en acties.”

Nu hij is aangetreden als voorzitter is Van Rossum gestopt als secretaris bij de winkeliersvereniging. Deze rol is overgenomen door Sietske Verboom van de Stadsboer. Daarnaast bestaat het vijfmansbestuur uit Jaap Bos (Jaap Bos Tweewielers), Lianne Mensink (Stadscafé Stroomberg) en Eduard Plate. Zelf wil hij als voorzitter doorgaan op dezelfde weg. “Voor mij is het van belang dat de buurt netjes is en dat we een mooi winkelgebied hebben”, besluit Van Rossum. 

Gerard Meijeringh