Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Exclusieve vertoning ‘Het Atelier: Portret van Hella’ over Hella de Jonge in het Fraterhuis

Algemeen

ZWOLLE - In het Fraterhuis is zaterdag 13 mei om 14.00 uur de exclusieve vertoning van de documentaire ‘Het Atelier: Portret van Hella’ over Hella de Jonge, en geregisseerd door Freek de Jonge. Hella en Freek de Jonge zijn bij deze voorstelling in Filmtheater Fraterhuis aanwezig en zullen na afloop vragen beantwoorden van het publiek.??

Het portret van oma Lientje dat prominent in de woonkamer hing, heeft Hella de Jonge al vroeg doen beseffen dat daar een groot verdriet achter schuilging. Geen wonder dat juist dat schilderij het uitgangspunt is geworden van een documentaire over liefde en creatieve veerkracht.??Tijdens de lockdown trok Hella zich terug in haar atelier om haar oude liefde op te pakken: het schilderen. Wat ooit op de Rietveldacademie was misgegaan, is in twee jaar tijd opgebloeid tot een eigen stijl met persoonlijke verhalen. Dagelijkse wandelingen, met haar man Freek, over de Joodse Begraafplaats die op 200 meter van het Atelier ligt, voorzien dit verhaal van een verrassende context.??

In ‘Het Atelier’ voert Hella de Jonge gesprekken met vrienden en vriendinnen, haar vader, een vitaliteitsprofessor en een vormgever. Freek de Jonge heeft er een verhaal uit gedestilleerd en samen met Hella de opnames vormgegeven. Langzaam krijgt de kijker een beeld hoe ze keer op keer het elan vond om teleurstelling en kwetsuren te overwinnen en om te buigen naar het scheppen van een gevarieerd oeuvre.??

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Voor deze voorstelling gelden aangepaste tarieven. ?

Gerard Meijeringh