Frans Kingma.
Frans Kingma. Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie Zomereditie over J. Robert Oppenheimer

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie Zomereditie 2023 staat in het teken van wetenschapper J. Robert Oppenheimer naar aanleiding van de nieuwe film van Christopher Nolan. Komende zaterdag 22 juli zijn fysici Frans Kingma en Machiel Kleemans van 11.00 tot 13.00 uur te gast in het Fraterhuis om een lezing te geven over het leven van de briljante en controversiële natuurkundige en ‘vader van de atoombom’ Robert Oppenheimer. 

De veelzijdigheid van J. Robert Oppenheimer Robert Oppenheimer was de wetenschappelijk leider van het ultrageheime Manhattan Project, dat de basis vormde voor een van de belangrijkste ontwikkelingen van de twintigste eeuw: de atoombom. Oppenheimer was niet alleen de ‘vader van de atoombom’ maar ook een briljante, en controversiële natuurkundige, met een buitengewoon vermogen om ingewikkelde problemen op te lossen. Hij was een man van tegenstellingen, met interesses in literatuur, poëzie, religie, en filosofie. 

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd hij gezien als een risico en moest aftreden als nucleair adviseur van de regering, vanwege vermeende communistische sympathieën. Tijdens de lezing besteden Frans Kingma en Machiel Kleemans aandacht aan de diversiteit van Oppenheimer. 

Zijn leven, zijn fysica en scholing in Europa, zijn banden met Nederland, de werking van de bom en de risico’s, maar ook zijn brede culturele belangstelling, van de Bhagavad Gita tot de fatalistische gedichten van Charles Baudelaire. Een fascinerende persoonlijkheid die terecht is gekomen in verhalen en romans, een omstreden toneelstuk en een film. Frans Kingma is experimenteel fysicus, stralingsdeskundige en literator (onder andere Spiegellevens en De Cyclus van het mes). 

Machiel Kleemans is theoretisch fysicus en verricht onderzoek naar de geschiedenis van de natuurkunde in de Koude Oorlog.

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro. De reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis.
Deze Fraterhuis Academie Zomereditie is inclusief een kaartje voor de film Oppenheimer in het Fraterhuis. Dit kaartje is tijdens de lezing verkrijgbaar aan de kassabalie. Na afloop van deze Fraterhuis Academie kun je het boek Splinters van de zon. Fragmenten uit het leven en werk van J. Robert Oppenheimer van Frans Kingma en Machiel Kleemans kopen.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.