Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Jacoba Beumer is honderd jaar en geniet nog steeds volop van haar oude dag

· leestijd 2 minuten Algemeen Insta-Zwolle

ZWOLLE - Jacoba Beumer-Wielink viert vandaag haar 100ste verjaardag. Burgemeester Peter Snijders kwam op bezoek om haar persoonlijk te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal.

Jacoba (Co) Beumer - Wielink is op 19 januari 1924 geboren aan de Thomas a Kempisstraat in Zwolle. Ze had twee oudere zussen en een broer. Vlak na haar geboorte is het gezin verhuisd naar de Philosofenallee. Als kind ging ze naar de Elout van Soeterwoudeschool in de Wipstrik en later als tiener naar de MULO B.

Toen mevrouw 16 jaar was leerde ze tijdens een zeiltochtje op het Zwarte Water haar toekomstige man Klaas Beumer kennen. Hij was de zoon van houthandelaar Berend Beumer die met zijn houtwerven aan de Assendorperstraat en later ook aan de Middelweg een bekende ondernemer in Zwolle was. Klaas en zijn tweelingbroer zijn later bij hun vader in de zaak aan het werk gegaan. De houthandel is sindsdien een rode draad in het leven van de familie Beumer.

In de oorlog kregen Jacoba en Klaas verkering. Ze zagen elkaar regelmatig, ook in het Openluchtbad, waar mevrouw fanatiek aan schoonspringen deed. Na zeven jaar verkering zijn ze in 1949 getrouwd in het stadhuis en aansluitend in de Sint-Michaƫlskerk (tegenwoordig Academiehuis). De bruiloft trok veel bekijks, omdat de tweelingbroer van Klaas tegelijkertijd trouwde.

Na het huwelijk gingen beide stellen naast de houtwerf aan de Assendorperstraat wonen. Het was een groot familiehuis waarin vier afzonderlijke huishoudens gevestigd waren. Later hebben meneer en mevrouw het huis gekocht en hebben ze er als gezin alleen gewoond. Mevrouw heeft na haar studie aan de MULO B op het toenmalige landbouwhuis gewerkt. Na haar huwelijk is ze hiermee gestopt en heeft ze zich, zoals gebruikelijk in die tijd, gericht op het gezinsleven.

De houtwerf aan de Middelweg is later onteigend door de gemeente, omdat er een nieuwe weg aangelegd werd. Nadat Klaas in 2011 overleed, werd het huis met achterliggende houtwerf aan de Assendorperstraat verkocht. Het was te groot geworden voor Jacoba alleen. Ze heeft er 65 jaar gewoond.

Na het overlijden van haar man is Jacoba verhuisd naar woonzorgcentrum Arcadia. Dankzij de inzet van de zorgmedewerkers van Driezorg en haar dochters als mantelzorger kan ze heerlijk genieten van haar oude dag. Ze houdt van reizen, watersport en puzzelen. Ze heeft een grote interesse voor planten, bloemen, dieren en het Nederlandse Koningshuis. Haar reizen gingen onder meer naar Italiƫ, Frankrijk, Oostenrijk (wintersport), Spanje en Schotland. Het gezin ging in de zomervakantie ook vaak weekendjes weg met de boot. Jacoba en Klaas waren ook actief in de dahliatuin die ze jarenlang gehad hebben.

De afgelopen honderd jaar heeft ze ontzettend veel meegemaakt. De eerste auto, de opkomst van de telefonie en televisie, de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de wederopbouw. Maar ook de oprichting van de EU, het verdwijnen van de gulden, de globalisering, de groeiende multiculturele samenleving en de toenemende digitalisering. Een wereld die ze niet zo leuk vindt en ook niet meer zo goed begrijpt. Gelukkig kunnen haar dochters haar hierin geruststellen. Jacoba wil graag nog zoveel mogelijk meemaken van het leven van haar dochters en genieten van haar enige kleinzoon Duuk, die nu 9 jaar is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh