Afbeelding
Foto: Aangeleverd

76e Matthäus-Passion van Caecilia. Verveelt dat nooit?

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op 14 maart voert Toonkust Caecilia weer de Matthäus-Passion op, het meesterwerk van Johann Sebastian Bach, voor de 76ste keer in haar 151-jarig bestaan. Wat maakt dit stuk zo geliefd? Voorzitter Dick de Koning van Caecillia weet er alles van. Waarom zitten de zalen elk jaar weer vol bij de meer dan honderd uitvoeringen in Nederland? De Koning: “In de popmuziek staat Bohemian Rhapsody vrijwel iedere jaar op nummer 1 van de Top 2000. In de klassieke muziek staat de Matthäus met stip op 1.

Wat trekt al die mensen? 

“Het is net als met opera, je hoort het één keer en komt dan óf nooit meer, óf je raakt verslaafd en wilt ieder jaar opnieuw betoverd worden. Dat laatste geldt voor mij en onze leden bij de Matthäus. En gelukkig ook voor ons publiek, want het aantal bezoekers stijgt de laatste jaren weer. Vorig jaar was De Spiegel bijna uitverkocht en dit jaar loopt de verkoop ook goed. We verwachten dit jaar ook veel jongeren, want studenten en CJP’ers betalen slechts €15.”

Wat raakt u persoonlijk zo in dit werk? 

“Als je eenmaal gegrepen bent, raakt het je het elke keer weer anders. Zoals geldt voor alle grote kunstwerken. Elk jaar besteedt onze dirigent Iassen Raykov weer aandacht op andere accenten, dus leren we als koor elk jaar bij.

Waar moeten we dit jaar op letten? 

Net als vorig jaar treden we weer op met het geweldige barokorkest Florilegium Musicum. Toen sloeg meteen een vonk over tussen koor en orkest en werd het een zeer subtiele, bijna intieme uitvoering. Dit jaar hebben we vooral geoefend op de expressie, hoe we al die universele emoties als koor kunnen overbrengen.”

Wat maakt de Matthäus zo bijzonder? 

Tja, daar zijn bibliotheken over vol geschreven, maar dat is niet in woorden te vangen. Als ik een tip mag geven: let dit jaar eens extra op de rol van het koor. Wij vertolken de stem van het volk, meegesleurd in de emoties van hun tijd, eigenlijk net als wij nu. Afwisselend hoopvol en wanhopig, in adoratie of juist verontwaardigd, schuldbewust en vol berouw, ontroerd, devoot, wraakzuchtig, spottend, vol medelijden, cynisch. Nestel je in de comfortabele stoelen van De Spiegel en ervaar al die emoties in jezelf. Beter kun je de paasdagen niet beginnen.”

Gerard Meijeringh