Nova: "Lezen is echt heel erg leuk."
Nova: "Lezen is echt heel erg leuk." Foto: Ingrid Oosten

Zwolse Nova in het landelijke Kinderboeken leesteam

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In het landelijke Leesteam van de Kinderjury 2024 vertegenwoordigt de Zwolse Nova (10 jaar) Overijssel. De twaalf leden van het Leesteam, uit elke provincie één kind, zijn de ambassadeurs van deze campagne. Nova: “Lezen is echt heel erg leuk en daarom zouden alle kinderen veel moeten lezen.”

(door: Ingrid Oosten)

Het begon bij de meester op school die voorstelde dat Nova zich aan moest melden bij het Kinderboeken Leesteam, aangezien ze in de klas vaak zat te lezen. Ook op de momenten waarop het eigenlijk niet mocht. Nova vulde de vragen in op de website, zoals ‘Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen’ en werd tot haar eigen verrassing gebeld met de mededeling dat zij bij het Leesteam zat.

Nova leest zelf het liefst de boeken van Christine Linneweever; wat echte paardenboeken zijn. Omdat ze nu bij het Leesteam zit krijgt ze ook boeken toegestuurd die ze in eerste instantie zelf niet zou kiezen. “Maar soms blijkt het dan toch een leuk boek te zijn. Daarom moet je alles gewoon uitproberen, want dan kan het soms ontzettend meevallen.”

Het spannendste wat ze tot nu toe heeft meegemaakt, is dat ze op haar eigen basisschool een lintje door mocht knippen om zo de Leesweken van de Kinderjury te starten. “De hele school keek naar mij, dat vond ik wel even spannend. Ook omdat ik het lintje door mocht knippen, omdat ik zo graag lees. Maar dat doe ik juist het liefst op een rustige plek.”
Over die favoriete leesplek maakt ze ook video’s. “Dan laat ik zien dat ik graag in bed lig te lezen en ik vertel ook iets over de boeken die ik heb gelezen en waarom andere kinderen ze ook moeten lezen.”

De Leesweken van de Kinderjury begonnen op 7 februari en duren tot en met 9 april. Alle kinderen in Nederland stellen samen de tiplijst samen. Daarna mag iedereen stemmen op zijn/haar favoriete boek in twee verschillende categorieën, 6 tot en met 9 jaar en 10 tot en met 12 jaar.

Op vrijdag 24 mei zal het boek dat de meeste stemmen heeft gekregen de Kinderjuryprijs ontvangen. Het Leesteam leest, vlogt en post berichten om op die manier andere kinderen te inspireren om ook te gaan lezen.

De meeste kinderen gaan liever gamen dan dat ze een boek pakken. Daar heeft Nova een oplossing voor: “Je hebt een ‘gameboek’ dat gaat over gamen (Gameboek Shaduwkraai). Je kiest je eigen held en bepaalt welke held je wilt zijn. Het voelt als een game, maar je leest wel. En als iemand van voetbal houdt, dan moet je voetbalboeken lezen. Ik houd van paarden en daarom lees ik het liefste paardenboeken.” Ook weet Nova te vertellen waarom kinderen moeten lezen: “Je wordt beter in spelling, leert nieuwe woorden en je wordt er slimmer van. Wie wil dat nu niet?”

Gerard Meijeringh