"Het boek is leuk om te lezen. Ik hoop vooral dat ouders, juffen en meesters er met kinderen over gaan praten."
"Het boek is leuk om te lezen. Ik hoop vooral dat ouders, juffen en meesters er met kinderen over gaan praten." Foto: Ingrid Oosten

‘De fanTASTische slurf’: Een prentenboek over een blinde moeder

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - “Waarom loopt die vrouw met een stok?” “Waarom heeft die hond een ding op zijn rug?” “Is die mevrouw blind?” Die vragen hoort Willemijn Kloosterman vaak als ze met haar dochters over straat loopt. Kinderen zijn open en puur en stellen eerlijke vragen. Maar welke antwoorden geef je? Het prentenboek ‘De fanTASTische slurf’ helpt je om op een open en vrolijke manier in gesprek te gaan over blindzijn en wat het betekent om een ouder te hebben die niet kan zien.

(door: Ingrid Oosten)

Kloosterman liep al langer met het idee rond om haar verhaal te vertellen. Uiteindelijk waren het haar oudste dochter, moeder en schoonzus die zorgden dat het ook gebeurde. Iedereen kan nu het verhaal over de mama-olifant lezen die niet met haar ogen kan kijken. Het boek is voorzien van levendige illustraties, gemaakt door Hanneke Kloosterman-van den Belt. Kloosterman: “Het boek is leuk om te lezen, maar ik hoop vooral dat ouders, juffen en meesters er met kinderen over gaan praten. 

Daarom staan er achterin het boek ook vragen, om het gesprek op gang te helpen.” Het boek is opgedeeld in thema’s die in het leven van Kloosterman ook een rol spelen. Zo gaat een hoofdstuk over een sprekende weegschaal en een ander over de geleidehond. Het verhaal is niet één op één het leven van Kloosterman. Ze maakt gebruik van een sprekende telefoon; Instagram, het nieuws, alles leest de telefoon voor. Ook maakt ze gebruik van een geleidehond. De hond vermijdt obstakels, stopt bij stoepranden, kan deuren zoeken en met de hond kan je beter doorlopen dan met een stok.

Het boek is te koop bij de winkels Daentjes, Heppie! en Mens&Kinders, via de webshop www.neduboek.nl en via haar eigen website www.tipantekst.nl. Tien procent van de opbrengst gaat naar de Stichting Kansarme Kinderen in Nederland. Ook is er een luisterboek beschikbaar. De verhalen worden levendig gemaakt door muziek en geluid. Natuurlijk is het boek ook in braille verkrijgbaar, in die versie worden de illustraties ook beschreven. Als je deze versie bestelt, ontvang je ook een prentenboek. Dit is voorzien van een titel en paginanummers in braille, zodat ouder en kind hetzelfde boek en dezelfde bladzijde voor zich hebben. Dit wordt mogelijk gemaakt door en is te bestellen bij Stichting HetSamenLeesMomentje. Deze organisatie is bedoeld voor mensen die samen willen lezen, samen een gezellig leesmomentje willen hebben, maar waarvan een van de twee een visuele beperking heeft.

“Kinderen die het gelezen hebben gebruiken nu opa’s stok om te spelen alsof ze blind zijn. Dat is ook een beetje waar mijn volgende boek over gaat. Dat staat vol tips voor professionals over hoe rekening te houden met ouders met een visuele beperking. Soms is het goed je in het leven van een ander te verplaatsen, zodat je met kleine aanpassingen ze er beter bij kunt betrekken, want inclusie van mensen vind ik erg belangrijk.”



Gerard Meijeringh