Afbeelding
Foto: Gerard Meijeringh

Swollwacht stelt vragen over verlenging opvang minderjarige asielzoekers in hotel Mercure

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Swollwacht heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over het besluit om de opvang van minderjarige asielzoekers in hotel Mercure te verlengen. ā€œDit ondanks de belofte die u hebt gedaanā€, aldus Swollwacht in een brief aan het college.

ā€œIn de communicatie met omwonenden geeft u onder andere aan dat de opvang zonder grote incidenten is verlopen. In de communicatie met de gemeenteraad geeft u daarnaast onder andere aan dat weinig tot geen sprake is geweest van overlast. Ambtelijke navraag leert dat weinig tot geen grote incidenten betekent dat sprake is van kleinere incidenten zoals ruzie onder de jongeren. Geen tot weinig overlast betekent dat kartonnen bekertjes op het gras werden gegooid en aandacht is gevraagd voor fietsverlichtingā€, zo schrijft de partij in de brief. Swollwacht verklaart andere geluiden te hebben vernomen van omwonenden. ā€œUit onze contacten met bewoners van Prinsenpoort/Veerallee blijkt iets heel anders. Er zijn autoā€™s opengebroken, er is sprake geweest van politie interventie, jongeren zijn opgepakt en voorgeleid bij het OM en aan bewoners is bevestigd dat dit inderdaad jongeren uit de opvang in hotel Mercure betrof. Omwonenden voelen zich daarnaast geĆÆntimideerd door groepjes jongeren die in de avonduren fietsend en schreeuwend de wijk doorgaan. Meerdere woningen hebben inmiddels camerabewaking. Deze omwonenden zijn nooit officieel aangeschreven over de opvang terwijl zij wonen in een straal van 2-4 kilometer tot de opvang, ze zijn nooit actief geĆÆnformeerd. Zij voelen zich niet gehoord door het COA in het geheel terwijl zij de doorloop zijn richting stad en vertier voor de bewoners van de opvanglocatie. Ook is geen sprake van een duidelijke ingang voor klachten en overleg.ā€ 

De partij stelt het college enkele vragen. ā€œWaarom geeft het college in de communicatie over de verlenging van de opvang niet aan dat sprake is geweest van ernstige incidenten die bekend zijn bij de politie?ā€ De partij vraagt zich ook af het college bekend met ā€˜deze incidentenā€™. ā€œGezien de informatie die wij ambtelijk kregen niet, hoe kan dat?ā€ Swollwacht stelt ook de vraag of het college ā€˜de beleving van inwoners die iets verder van een opvang wonen serieus neemtā€™. ā€œWaarom moeten zijvan derden/via media horen dat een opvang wordt verlengd? Snapt het College dat deze omwonenden zich genegeerd voelen? Wat gaat het College eraan doen dat deze inwoners zich wĆØl gehoord voelen door zowel gemeente als COA? Wil het College in ieder geval bevorderen dat zij een aanspreekpunt krijgen zodat zij zich niet langer tot dealgemene mail van het COA moeten wenden voor klachten?ā€, besluit Swollwacht in de brief. 

Gerard Meijeringh